Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Zela Havacılık şirketinin kısa süre önce satın aldığı iki tarihi uçak, Yunanistan ve Kıbrıs’taki havacılık tarihine ışık tutmaya hazırlanıyor.

2001 yılından bu yana Atina’daki Hellinikon Uluslararası Havalimanı’na terk edilen iki uçak önemli bir tarihi değere sahip.

Uçakların ilki, Yunan Hava Kuvvetlerinin renklerine boyanmış, İngiliz yapımı bir bölgesel jet yolcu uçağı olan BAC1-11’dir. British Aircraft Corporation tarafından üretilen uçak, daha önce Kıbrıs Havayolları filosunun bir parçasıydı.

Dünya çapında türünün birkaç örneğinden bir olan uçak, bakımın ardından Atina, Lavrio Limanı yakınında sergilenmek üzere Lavrio Belediyesine bağışlanacak.

İlk plan, uçağın Kıbrıs Havayolları’nın tarihi renkleriyle Kıbrıs’a nakledilmesi olsa da, mevcut aşamada transfer süreci özellikle zorlu görülüyor.

OLYMPIC HAVAYOLLARI’NIN EFSANEVİ UÇAĞI

İkinci uçak, 1968 yılında Olympic Havayolları’nın efsanevi filosu için Aristotle Onassis tarafından satın alınan bir Boeing 727’dir. Restore edilip yenilendikten sonra bu uçak, barındırılacağı yer konusunda nihai bir karar verilene kadar korunacak.

Bu iki uçağın Yunanistan ve Kıbrıs havacılık tarihinin ayrılmaz parçaları olduğunu belirten Zela Havacılık Başkanı Andreas Christodoulides, Bu hazinelerin halka sergilenmesinin insanlara, özellikle de genç nesile, zamanda geriye yolculuk yapma ve havacılık endüstrisinin muhteşem dünyasını keşfetme fırsatı sunacağını da sözlerine ekledi.

İki uçağın nakliyesi ve yeniden montajı Notis Cranes şirketi tarafından gerçekleştirilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER