ABD’li uçak imalatçısı Northrop Grumman, Avustralya’nın çoklu istihbarat MQ-4C Triton insansız uçağının ilk uçuşunu 9 Kasım Perşembe günü Kaliforniya’daki Palmdale Uçak Entegrasyon Merkezinde başarıyla tamamladı. Uçuş, Northrop Grumman’ın Avustralya’nın ilk Triton’unun 2024’te teslimatına doğru ilerlemesi nedeniyle üretimde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor.

ABD Donanması ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri için üretilen çoklu istihbarat MQ-4C Triton, kalıcı deniz istihbaratı, gözetleme, keşif ve hedefleme yapabilen mürettebatsız, yüksek irtifada uzun süre havada kalabilen (High Altitude-Long Endurance/HALE) bir insansız hava aracı.

İlk uçuş Pasifik Standart Saatiyle 11.56’da gerçekleşti ve toplam uçuş süresi yaklaşık 6 saat 24 dakika oldu. Motor, uçuş kontrolü ve yakıt sistemi kontrolleri gibi uçuşa elverişlilik değerlendirmeleri ile temel uçak kullanım testleri gerçekleştirildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Robert Chipman, “Triton, güvenilir gerçek zamanlı istihbarat ve durumsal farkındalık sağlayarak Avustralya’nın istihbarat, gözetleme ve keşif kapasitesini genişletiyor. Kalıcı gözetim, daha iyi planlamaya olanak tanıyarak ortak askeri müdahaleleri ve operasyonları büyük ölçüde geliştiriyor.” ifadesini kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER