İsveç Sivil Acil Durumlar Ajansı (MSB) ile yeni bir sözleşme imzalayan Saab, 2024-2025 yılları arasında havadan yangın söndürme uçaklarının yanı sıra mürettebat ve lojistik sağlamaya devam edecek.

Saab şu anda MSB adına dört adet yangın söndürme uçağını işletiyor. Yeni sözleşmeyle Saab bu görevini 2024-2025 yıllarında da sürdürecek. Saab ve MSB ayrıca, MSB’nin hizmetini 2027 yılına kadar uzatmasına olanak tanıyan bir çerçeve anlaşması da imzaladı. Bu aynı zamanda altı adede kadar ek uçağa yönelik seçenekleri de içeriyor.

Amaç, yerel kurtarma hizmetlerinin orman yangınlarıyla başa çıkma kabiliyetini desteklemek olacak.  Hizmetin bir kısmı AB’nin ortak yangınla mücadele hükmüne dâhil ve üye ülkeleri desteklemek amacıyla AB tarafından sipariş edilebilir. İsveç’in Nyköping kenti yakınlarındaki Skavsta Havalimanı’nda 180 dakika içinde göreve hazır olmak üzere beklemede olan uçaklar, başka lokasyonlara konuşlandırılabiliyor veya durum gerektirdiği takdirde daha kısa bekleme süreleriyle de tedarik edilebiliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Saab’ın Havacılık iş alanı başkanı Lars Tossman, “Saab’ın İsveç ve AB’ye yangınla mücadele yeteneği sağlamaya devam edebilmesinden gurur duyuyorum ve bu aynı zamanda İsveç toplumunu sivil alanda destekleme yeteneğimizin de altını çiziyor” ifadesini kullandı.

Saab, 2020’den bu yana AT-802F Fire Boss yangın söndürme uçağını işletiyor ve MSB ve yerel kurtarma hizmetleriyle işbirliği içinde mükemmel sonuçlarla 60’tan fazla operasyonel görev gerçekleştirdi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER