Rus kompozit malzemelerinden üretilen MC-21-300 yolcu uçağının kanat konsolu Irkut fabrikasına teslim edildi.

Konsol, ilk müşteriye teslim edilmesi amaçlanan MC-21-300 uçağına kurulacak. Bu uçak, daha önce yine yerli kompozitlerden yapılmış bir orta bölümle donatılmıştı.

17,5 mt uzunluğundaki konsol, Ulyanovsk’tan Irkutsk’a karayolu ile teslim edildi. Irkut şirketinin ve AeroComposite şirketinin uzmanları, nakliye sırasında yapıya zarar vermemek için bir bağlantı elemanı ve sensör sistemi içeren özel ekipman geliştirdiler.

Rusya’nın önde gelen kimyagerleri ve teknoloji uzmanları, yerli kompozitlerin geliştirilmesi ve üretiminde yer alıyor. Bunlar arasında Moskova Devlet Üniversitesi ve Rosatom işletmelerinden bilim adamları ve uzmanlar bulunuyor. İnfüzyon teknolojilerine dayalı büyük boyutlu kanat kutusu ürünlerinin üretimi için teknoloji, AeroComposite tarafından geliştirildi ve Rusya’da patenti alındı. MC-21 programı dâhilinde gerçekleştirilen tasarım deneyimi ve kompozit birimlerin büyük miktarda testi, Irkut şirketinin uçak üretimine başlamasına izin verdi.

Güçlü ve hafif kompozit malzemelerin kullanımı, yüksek en-boy oranına sahip bir kanat geliştirmeyi ve gövde çapındaki artışla eş zamanlı olarak uçağın aerodinamiğini iyileştirmeyi mümkün kıldı. Geniş yolcu bölmesi, mürettebat ve yolcular için daha fazla konfor sağlıyor ve hızlandırılmış biniş ve iniş nedeniyle uçağın havalimanında geri dönüş süresini azaltıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER