ABD Hava Kuvvetleri akrobasi ekibi Thunderbirds, toplumda başarılı işler yapan sıradan vatandaşlar için düzenlediği “Memleket Kahramanı” (Hometown Hero) Programına 19 yaşındaki Alyssa Carson’u seçti. Kendisi için hazırlanan anti g-suit uçuş kıyafetini giyen ve pilot kaskını takan genç kız F-16’nın arka koltuğunda Thunderbirds ekibiyle birlikte uçtu.

Üç uzay mekiği fırlatmasına tanıklık eden, Türkiye Uzay Kampı ve Kanada Uzay Kampı dâhil olmak üzere 7 Uzay Kampına katılarak dünyadaki tüm NASA Uzay Kamplarını tamamlayan ilk kişi olan Carson, 3 kez Uzay Akademisine, bir kez Robot Akademisine, birden çok Sally Ride Kampına katıldı. Aynı zamanda Yüksek Uzay Akademisinin en genç mezunu olan Carson, 7 Mayıs’ta Louisiana, Barksdale Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki uçuşundan önce kısa bir brifing aldı.

TÜRK YILDIZLARI İLE UÇMAK İZNE TABİ

Ülkemizde sıradan bir vatandaşın böyle bir uçuşa katılması şimdilik pek mümkün değil. Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim ekibi Türk Yıldızları ileride böyle bir program düzenlerse havacılığa meraklı pek çok kişinin başvuracağı kesin. Gösterilerini NF-5 uçaklarıyla geçekleştiren Türk Yıldızları ekibine ait çift kişilik bir uçağın arka koltuğunda uçuş yapmak için Genel Kurmay Başkanlığı’ndan özel izin almak gerekiyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER