Ankara Valisi Vasip Şahin, Cumhuriyet döneminin simge şehri olan Ankara’nın birçok medeniyetin izini taşıdığını söyledi. Başkent Ankara Meclisi Derneğinin düzenlediği Ankara Ahi Cumhuriyeti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne “100 yılda Başkent Ankara” konulu panele katılan Şahin, Bu medeniyetlerin izlerini Ankara’ya tekrar kazandırmamız lazım. Bizim Ankara’yı tekrar, gerçekten bir medeniyet şehri, kültür şehri olarak tanıtmamız lazım.” dedi.

Başkent Ankara Meclisi Derneği’nin düzenlediği, Ankara Ahi Cumhuriyeti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne “100 yılda Başkent Ankara” konulu panel Altındağ Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat Sokağı Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün desteklediği ve Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar, Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Çorumlu Dernekler Federasyonu Başkanı Hayri Çağır, akademisyenler ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin katıldığı etkinlikte bir protokol konuşması gerçekleştiren Vali Vasip Şahin şunları söyledi:

İLGİ ODAĞI HALİNDE YAŞAMIŞ BİR KENT

“Ankara başkent olarak önemli bir şehir, Cumhuriyet döneminin artık simge şehridir. Ama başkent olmadan önce de Ankara önemli bir şehirdi. Tarih boyunca birçok medeniyetlere başkentlik yapmış, ana yol kavşakları üzerinde olması hasebiyle de sürekli bir ilgi odağı halinde yaşamış bir kent. Dolayısıyla burası aynı zamanda birçok medeniyetin de izini taşıyor. Bu medeniyetlerin bu izlerini bizim Ankara’ya tekrar kazandırmamız lazım. Bizim Ankara’yı tekrar, gerçekten bir medeniyet şehri, kültür şehri olarak tanıtmamız lazım. Şehirler değerleriyle ve yaşattıkları kültürle şehir olurlar. Çünkü medeniyet bu demek aslında, köyden farkı bu. Başkent Ankara Meclisinin belki de yaptığı en güzel şeylerden biri buradaki hemşeri derneklerini de Ankaralılık, başkentlilik bilinciyle buluşturmak istiyor. Ben bunu çok kıymetli buluyorum.”

HEMŞERİ DERNEKLERİ GAYRET GÖSTERMELİ

Herkesin kendine has değerleri bulunduğuna vurgu yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tabi ki her birimizin geldiği farklı bir şehir var, bir yer var. Yakından ya da uzaktan ve hepimizin de kendi taşıdığı kendine has, özgü değerler var. Bu değerleri buraya taşıyacağız ama buradaki deseni tamamlamak üzere bu değerleri ve bu ögeleri kullanacağız. Eğer buradaki deseni bütünlemek yerine bozmaya, parçalamaya başlamışsa orada bir sıkıntı var demektir. Burada biraz dikkatli olmak lazım. Onun için bu özellikle İstanbul’da da böyleydi, Ankara’da da böyle; Ankara’yı Ankaralıların şehri haline ancak öyle getirebiliriz. Herkes Ankaralı olursa ve Ankaralı olduğunu hissederse o zaman Ankara gerçekten fonksiyonunu ifa etmiş olacak. Dolayısıyla buradaki hemşeri derneklerini bu konuda biraz daha gayret etmeye, Ankara’ya bu deseni tamamlayıcı katkılar vermeye davet ediyorum. Yoksa burada herkes bir komün hayatı içerisinde, işte Bayburtlular Bayburtlularla, Çorumlular Çorumlularla, Yozgatlılar Yozgatlılarla, ya da Mardinliler Mardinlilerle sürekli irtibat halinde olur ve diğerlerini ihmal ederse o zaman şehir bir bütün halinde kendini ifade edemez, gösteremez. Ben özellikle bunu istirham ediyorum.”

ANKARA FARKLI BOYUTLARIYLA PANELDE ELE ALINDI  

Protokol konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir’in yaptığı panele geçildi. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Erşahin, “Ankara Ahi İktidarının Oluşumu”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Çınar, “Ankara Ahilerinde Ekonomik Yapı”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Şimşek, “Ankara Ahilerinde Sosyal Yapı”, 25-26-27. dönem Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan “100. Yılda Başkent Ankara” konularında sunum yaptılar. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER