A Haber ekranlarına konuk olan TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayiinde geldiği aşamayı değerlendirdi. Dünyada bir tek beşinci nesil F-22 Raptor’da bulunan “Super Cruise” yeteneğine de değinen Akşit, Türkiye’nin bu yetenekte uçak motoru yapacak teknolojiye sahip olduğunu söyledi.

A Haber Özel Yayınına konuk olan Akşit, yaptığı açıklamada, “Dünyada bütün savaş uçakları, bir-iki tanesi hariç, beşinci nesil olanlar hariç, art yakıcı olmadan süpersonik uçamıyorlar. F-16’lar ses hızının 1,5-2 katı arasında bir hıza kadar çıkabiliyor art yakıcıyı çalıştırdığı zaman, fakat çok fazla uçamıyor. Niye? depodaki yakıtı çok çabuk tüketiyor. Ama beşinci nesil savaş uçaklarında öyle bir motor tasarımı yapıyorsunuz ki art yakıcı çalıştırmadan gazın hızını vesairesini öyle bir ayarlıyorsunuz ki süpersonik uçabiliyorsunuz. Buna “Super Cruise” yeteneği diyorlar. Süpersonik hızda art yakıcısız çalışabiliyorsunuz. İşte bunu dünyada bir tek F-22 Raptor’lar yapıyor. Onu da ABD kimseye satmıyor.

Şu an itibariyle, teknoloji olarak süpersonik uçuş yapacak (art yakıcı olmadan) motor bile yapacak teknolojimiz var.” ifadelerini kullandı.

YOLCU UÇAĞI MOTORU DA YAPABİLİRİZ

Küçük motorlarda devletin görevi Kale Havacılığa verdiğini belirten Akşit, “Gururla söylüyoruz, yerli ve milli bu uçak motorlarını biz yaptık, devlet bize görev verirse yolcu uçağı motoru da yapabiliriz. Bu sadece zaman ve para meselesi.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER