İngiliz Savunma ve Güvenlik Şirketi QinetiQ, “Teknoloji Tanıtım Uçağı”na dönüştürdüğü Avro RJ100 ile geleceğin radar ve sensör entegrasyon yeteneklerine ilişkin dönüm noktası niteliğinde testler yapacak.

İngiliz Savunma Bakanlığı ve BAE Systems ile ortak çalışan QinetiQ, RJ100’e kurulan savaş uçağı burun radar sistemiyle uçuş testi gerçekleştirdi. İngiltere’deki en yetenekli uçuş test yatağı konumundaki uçak, geleceğin sensörlerinin ve teknolojisinin gelişimini destekleyecek.

Bir RJ100 gövde kullanılarak, radomun eklenmesi bu platforma yapılan bir dizi değişikliğin en sonuncusu oldu. Uçan bir laboratuvara ve sınıfa dönüştürülen Teknoloji Tanıtım Uçağı (Airborne Technology Demonstrator/ATD), araştırma ve geliştirme projelerinin hızlı ve kolay bir şekilde entegre edilmesini sağlamak için güç, veri omurgaları ve çok sayıda esnek iş istasyonu sağlıyor.

Hem askeri hem de sivil müşterilerin gereksinimlerini karşılayan ısmarlama, modüler çok rollü bir yetenek olan ATD, uygun maliyetli uzman eğitimi, deney, hava taşımacılığı ve test ve değerlendirme faaliyetlerini destekliyor. Uçak, geliştirilmekte olan teknolojiyi hava ortamına alma yolunu basitleştirmek için özel olarak yapıldı.

Türk Hava Yolları (THY), filosundaki RJ70 ve RJ100 uçaklarını ‘deve keserek’ 2007 yılında filodan tamamen çıkartmıştı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER