Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ahilik kültürünün bütün dünyaca kabul edilip yayılması için yapılacak en önemli şey somut olmayan kültürel miras listesine girmesidir.” dedi. Kırşehirliler Vakfı’nın düzenlediği iftar programına katılan Yavaş, “Somut olmayan kültürel miras listesine Ahilik kültürünün girmesi Kırşehir’in bütün dünyaca tanınmasının önünü açacaktır.” ifadesini kullandı.

ABB Başkanı ve CHP ABB Başkan Adayı Mansur Yavaş, Kırşehirliler Vakfı’nın ANFA Altınpark Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği iftar programına katıldı. Kırşehirliler Vakfı Genel Başkanı Tuncay Tekay, CHP Altındağ Belediye Başkan Adayı Ramazan Değerli, CHP Keçiören Belediye Başkan Adayı Mesut Özarslan, Sanayici ve İş İnsanı Mehmet Akyürek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iki binin üzerinde vatandaşın katıldığı iftarda konuşan Yavaş, şunları söyledi:

AHİLİK KÜLTÜRÜ SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE GİRMELİ

Belediye başkanlığı deyince ilk olarak şunu söylüyorum; asla asfalt, kaldırım belediyeciliği değildir. Belediyecilik demek kentinde yaşayanların doğumundan ölümüne kadar her türlü problemiyle ilgilenen insandır. Ama aynı zamanda kentte yaşayan insanların, toplulukların, hemşeri derneklerinin ve bütün sosyal grupların, kendi taleplerine uygun bir şekilde yaşamasını sürdürmesine de katkıda bulunmak demektir. Bu nedenle biz de kendilerine destekte bulunmaktan son derece mutluyuz. Biraz önce başkanımla da konuştum, Ahilik kültürünün bütün dünyaca kabul edilip yayılması için yapılacak en önemli şey somut olmayan kültürel miras listesine girmesidir. Biraz önce inceledim, bir miktar çalışmalar yapılmış somut olmayan kültürel miras listesine girmesi için. Ama inşallah önümüzdeki dönemde bilimsel olarak vakfımızla, derneklerle işbirliği yaparak mutlaka ve mutlaka somut olmayan kültürel miras listesine Ahilik kültürünün girmesi Kırşehir’in bütün dünyaca tanınmasının önünü açacaktır.”

BU KÜLTÜRÜ GELECEK KUŞAĞA AKTARMALIYIZ

Belediye başkanı olarak tutamadığı sözler de olduğuna değinen Mansur Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şimdi belediye başkanı olarak bir de tutamadığım bir sözümden bahsetmek istiyorum.  O da şu; 81 ilin Anadolu kültür bahçesini yapmak istemiştik. Gelir gelmez bütün valiliklere ve derneklere yazı yazdık, ancak sadece Türkiye’de 11 tane ilden yazı geldi. Onun da hepsinde, “Siz böyle bir şey yapın biz mutlaka orayı kullanırız.” gibi bir yazı geldi ve başarılı olamadık. Arkasından pandemi girdi, arkasından deprem, ekonomik kriz derken maalesef başarılı olamadığımız bir konu. Ama bakın bugün burada bir iftara dahi iki binin üzerinde insan katılıyor. Demek ki Ankara’da mutlaka ve mutlaka hem bahçesinde böyle geniş bir şekilde 5-6 bin kişinin yemek yiyeceği, düğün yapabileceği, aynı zamanda bir Kırşehirliler Evi yapmak suretiyle oranın kendine ait damak lezzetlerinin, gastronomisinin sergilendiği, yerel kültürünün sergilendiği bir alana ihtiyaç var. İnşallah önümüzdeki dönem bunu da mutlaka planlayacağız. Onu da tabi ki en güzeli sivil toplum kuruluşuyla beraber yapmak, çok resmiyete girince olmuyor. Mutlaka onu da vakıfla birlikte başarırız diye düşünüyorum. Bu kültürlerin mutlaka yaşaması lazım, gelecek kuşağa aktarılması lazım. Bu da ancak hemşeri dayanışmasıyla oluyor. Bu nedenle biz hemşeri dayanışmalarına ayrıca çok destekte bulunuyoruz. Bir sivil toplum kuruluşunun başarısı böyle bir davete icabet edenlerin fazlalığıyla anlaşılır. Demek ki vakıf kendi hemşerileri üzerinde gerçekten çok çok etkili olmuş.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER