Uygur Türklerinin yaşadığı Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’ın Urumçi şehri, yöresel yemekleriyle Ankara’daki Urumçi Uygur Restaurant’da temsil ediliyor. Başkentlilerin uğrak yeri haline gelen restoran çoğunluğu yabancılardan oluşan müşterilerini lezzetli yemekleriyle ağırlıyor.

Uygur Türkü bir ailenin kurduğu işletmenin yetkilisi Nejat Mehmet, işlerinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Hafta sonları yoğunluktan ötürü rezerveli çalışıyoruz. Daha çok Orta Asya, Kore ve Çin’den, ayrıca ABD, Avrupa ve dünyanın her tarafından farklı milliyetlere mensup müşteriler Urumçi Uygur Restoranını tercih ediyorlar.” dedi.

Makarna kavurması, buharda yapılan pitir mantı, samsa, şah lağman makarna, çorbalar ve etli-etsiz yemekler, müşteriler tarafından tercih ediliyor. Fiyatlar şu anki piyasaya göre oldukça uygun.

Duvarlarında meşhur tablolar ve geleneksel el sanatlarından örnekler bulunan restoranın logosu Urumçi’deki tarihi bir caminin minaresiyle Uygur ve Urumçi’yi temsil eden iç içe geçmiş iki “U” harfinden oluşuyor.

RESTORAN ÇALIŞANI BİR TIP ÖĞRENCİSİ

Arzıkuljonov Javohır, daha önce 17 sene Rusya’da yaşamış bir Uygur Türkü. Orta ve liseyi bitirip MMGU-Moskova Uluslararası Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1 yıl eğitim görmüş. Daha sonra Kırgızistan’a geçen Javohır, Kırgız Türk Üniversitesi Tıp Fakültesinde ikinci sınıfı okumuş. Ardından Türkiye’ye gelen ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi TÖMER kursuna devam eden Javohır, 8 ay sonra kursu tamamlayıp tıp eğitimine birinci sınıftan tekrar başlayacak. Kardiyoloji bölümünü seçmek isteyen Javohır, okul harçlığını çıkartmak için Urumçi Uygur Restoranda çalışmayı tercih etmiş. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER