ABD Hava Kuvvetlerinin belirlediği haftanın fotoğrafları arasında yer alan iki U-2 fotoğrafı az bilinen bazı gerçekleri de gün yüzüne çıkardı. Amerikan U-2 casus uçakları bilinenin aksine kalkış ve inişlerde pilot dışında harici bir personelin yönlendirmesine ihtiyaç duyuyor.

U-2 uçağının kokpitindeki sınırlı hareket ve görüş kabiliyeti nedeniyle kalkış ve inişlerde hassas bir kumandaya ihtiyaç duyan pilot yerde bulunan ve mobil kovalama ekibi olarak adlandırılan yer personeli tarafından yönlendiriliyor.

Pilotun gözü ve kulağı durumundaki bu mobil ekip uçağın peşinden giderek telsiz yardımıyla pilota talimatlar veriyor. Santimetrelerle ifade edilen hassas düzeltmeler yaptıran ekip uçağın düzgün bir şekilde havalanmasını ya da inmesini sağlıyor.

Kaliforniya Beale Hava Kuvvetleri Üssündeki U-2 haftanın fotoğrafları arasında yer aldı

PLANÖRE BENZİYOR

Lockheed Martin imalatı tek kişilik, tek motorlu, yüksek irtifa keşif uçağı ‘Dragon Lady’ lakaplı U-2 yaklaşık 12 saat havada kalabiliyor. Uçuş tavanı yaklaşık 70 bin feet olan U-2 neredeyse yolcu uçaklarının ulaştığı irtifanın iki katı yüksekliğe çıkabiliyor.

Uzun ve geniş kanatlarıyla planör benzeri bir karakteristik sergileyen ve 31 mt kanat açıklığına sahip bulunan uçak halen daha hafif ve daha güçlü olduğu belirtilen General Electric G.E. F118-GE-F29 motoruyla uçuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Afganistan Bagram Havaalanından kalkan bir U-2 Dragon Lady’de haftanın fotoğrafları arasında yer aldı

 

CEVAP VER