2018 Formula 1 Şampiyonası’nın 9. yarışı olan Avusturya GP öncesinde pole pozisyonu Mercedes pilotu Valtteri Bottas’ın oldu.

Son seansa kadar oldukça yakın geçen sıralamalarda Bottas, son seanstaki performansıyla pole pozisyonunu kazanan isim oldu. Bottas böylece, bu seneki ilk, kariyerindeki ise 5. pole pozisyonunu elde etmeyi başardı.

Lewis Hamilton ve Sebastian Vettel’in hızlı turları bir araya getirmekte zorlandığı Red Bull Ring’de Bottas, son seanstaki iki hızlı turda da en hızlı isimdi. Bottas’ın 1:03.130’luk derecesi hem seansın hem de pistin en hızlı turu oldu.

Vettel, ilk hakkında çok yavaş kalmasının ardından 2. turunda 2. sıraya yükselse de, Hamilton 1:03.149 yaparak onu geçti ve Mercedes’e ilk çizgi sonucunu getirdi.

Vettel, Bottas’ın 0.3 sn gerisinde 3. olurken Ferrari’nin diğer pilotu Kimi Raikkonen 0.5 sn geride 4. oldu. Böylece Ferrari pilotları 2. çizgiyi kapattılar.

Yarınki yarış strateji açısından da kritik olacak. Mercedes ve Red Bull pilotları, 2. seansı süper yumuşak lastiklerle geçerken Ferrari pilotları ultra yumuşak lastiklerle geçtiler. Bu açıdan Ferrari, yarışın başında daha hızlı lastiklere sahip olacak. Vettel’in, sıralamaların 2. seansında Sainz’ı engellediği gerekçesiyle inceleme altında olduğu bilgisi gelirken, konuyla dair henüz bir açıklama gelmedi.

Kendi evinde pek parlak bir hafta sonu geçiremeyen Red Bull’da, Max Verstappen son hızlı turuyla 5. olmayı başarırken Daniel Ricciardo 7. sırada kaldı. Red Bull ile pilotları arasında son dakikalarda hava koridoru stratejisi nedeniyle gergin anlar yaşandı.

Oldukça iyi bir hafta sonu geçiren Haas ve Romain Grosjean, seansı 5. sırada tamamlayacak gibi görünüyorlardı ancak Verstappen’in son turuyla Grosjean 6. sıraya gerilemiş oldu. Haas’ın diğer pilotu Kevin Magnussen ise 8. sırada kaldı.

Son seansa 5 takım kalmayı başardı ve bunlardan birisi Renault’ydu. Renault pilotları Carlos Sainz ile Nico Hulkenberg 9 ve 10. sıralarda seansı tamamladılar.

Kalan 5 takımın 5 pilotu ilk seansta, diğer 5 pilotu ise 2. seansta elenmekten kurtulamadılar. Force India’dan Esteban Ocon 11. olurken, onu Toro Rosso’dan Pierre Gasly, Sauber’den Charles Leclerc, McLaren’dan Fernando Alonso ve Williams’tan Lance Stroll takip ettiler. Leclerc’in vites kutusu değişikliği nedeniyle 5 sıra cezası bulunuyor. Alonso da son hızlı turunda pist dışına taşarak hem derecesini iyileştiremedi, hem de ön kanadına hasar verdi.

McLaren’dan Stoffel Vandoorne 16. olarak ilk seansta elenirken, onun gibi ilk seansta elenen diğer isimler Sergio Perez, Sergey Sirotkin, Brendon Hartley ve Marcus Ericsson oldular.

Avusturya GP, pazar günü 16:10’da başlayacak. (tr.motorsport)

CEVAP VER