Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu 2023-IV’ün tanıtımı amacıyla Ankara’da bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Arz Talep dengesinde normalleşmenin kademeli şekilde başladığını ve kademeli olarak süreceğini belirten Erkan, talepteki aşırılığın cari dengeye olumsuz yansıdığını belirtti.

“Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacak” diyen Erkan, “enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir” dedi.

Parasal sıkılaştırma sürecinin bütünsel bir anlayışla güçlendirilmekte olduğunu belirten Erkan, fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktarsal sıkılaştırmanın devam ettiğini ve toplam sterilizasyonun 1 trilyon TL’nin üzerine çıkacağını belirtti.

Son 5 ayda makro ihtiyati çerçevede belirgin bir sadeleştirme yapıldığını belirten Erkan, piyasa faizlerinin, politika kararları doğrultusunda gelişim gösterdiğini söyledi.

Bireysel kredi büyümesinde normalleşmenin başladığına değinen Erkan, ticari kredilerin büyümesinin süreklilik gösterdiğini söyledi.

Ticari kredilerin kompozisyonun ihracat ve yatırım kredileri ile desteklenmekte olduğunu söyleyen Erkan, kur korumalı mevduat ve döviz mevduatı azalırken TL mevduatın arttığını dile getirdi.

Rezervlerdeki istikrarlı artış eğiliminin devam ettiğini belirten Erkan, “risk primi ve ima edilen kur oynaklığı belirgin iyileştirme göstermiştir.” dedi.

Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkileriyle dezenflasyonun 2024’te başlayacağını belirten Erkan, bu dönemi öngörülebilirliğin artacağı istikrar döneminin takip edeceğini dile getirdi.

Erkan, Yılsonu enflasyon tahmininin 2023 için %65 ve 2024 için %36 olarak güncellendiğini belirtti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER