İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın hiçbir zaman Kapsamlı Ortak Eylem Planını (KOEP) çiğnemeye başlayan taraf olmayacağını fakat karşı tarafın taahhütlerine bağlı olmamasına karşın gerekli tepkiyi göstereceğini söyledi.

Japonya Başbakanının özel temsilcisi Masahiko Komora ile Tahran’da görüşen Ruhani, KOEP’in uluslararası önemli bir anlaşma olduğunu belirterek, ‘’Müzakerelerin sonuçlanması ve anlaşmanın uygulanması sonrası bu önemli anlaşmanın zedelenmesine izin vermemeliyiz’’ dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) raporlarına göre İran’ın taahhütlerini yerine getirdiğini vurgulayan Ruhani, ABD’nin taahhütlerini tam yerine getirmediğini belirtti.

ABD’nin sözleri ve bazı kararla uluslararası işbirliği atmosferini zedelediğini belirten Ruhani, İran’ın KOEP’i çiğnemeye başlayan taraf olmayacağını fakat bunu yapanlara da gerekli tepkinin gösterileceğini söyledi.

Ruhani, İran-Japonya arasında bankacılık işlemlerinin kolaylaşmasının ekonomik ve ticari ilişkilerin artmasına sebep olacağını söyledi.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesini isteyen Ruhani, “Bugün iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için bir çok imkan vardır ve iki ülke özel sektörleri petrol, gaz, petrokimya, barajların yapımı ve İran limanlarının tevsii projelerinde işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Bölge ve Doğu Asya bölgesindeki istikrar ve güvenliğin önemine değinen Ruhani, tüm meselelerin müzakere ile çözülmesi gerektiğini ve kimsenin başka ülkeleri tehdit etmemesi gerektiğini söyledi.

Ruhani müzakerelere teşvik ve bölgede silah yarışının son bulmasının önem taşıdığını belirterek, “Biz ülkeler aleyhine ambargolara karşıyız ve bize göre ABD’nin diğer ülkeleri tehdit ve aşağılama politikası sonuç vermeyecektir’’ dedi.

Ruhani, İran’ın bölge istikrar ve güvenliğine katkı vereceğini söyledi.

Komora da iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirterek, İran’ın taahhütlerine özellikle KOEP’teki taahhütlerine bağlılığının bölge ülkelerine güven verdiğini söyledi.

İran’ın her zaman bölge barış ve istikrarı için yapıcı rol oynadığını belirten Komora, ülkesi açısından tüm müzakere eden ülkelerin KOEP’teki taahhütlerine bağlı kalmaları gerektiğini söyledi.

 

CEVAP VER