Türkiye’nin insanlı uzay yolculuğuna sadece bir gün kaldı. Fırlatma İstanbul, Taksim Meydanı’ndan ve Ankara, Kızılay Meydanı’ndan takip edilebilecek.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kala Ankara Kızılay Meydanı’nda kurulan Planetaryum da son halini aldı. 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de (TSİ) ilk kez bir Türk astronot uzaya fırlatılacak. Fırlatma töreni 17 Ocak 2024 çarşamba günü saat 23.00’ten itibaren Kızılay ve Taksim’deki planetaryumlardan da takip edilebilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlarda kurulan “dome çadır” ya da “kubbe çadır”larda planetaryumlar oluşturuldu. Alanın etrafına Alper Gezeravcı’nın fotoğrafları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı, Milli Teknoloji Hamlesi ve Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunun logoları yerleştirildi.

15 gün boyunca halka açık olacak

Haberola.com.tr İnternet Haber Sitesine açıklamalarda bulunan ve Kızılay Meydanında yer alan planetaryumun yanına bir de basın çadırı kurulduğunu dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Etkinlik Ajansı çalışanı Güney Ergin, “TÜBİTAK Basın Ekibi başta olmak üzere diğer ulusal kanallar da bu basın çadırına gelecek ve canlı yayını buradan takip edecekler. Uzaya çıkış çarşambayı perşembeye bağlayan gece saat 01.11’de olacak. Protokol üyeleri planetaryumda yer alacak. Basınımız da bu çadırdan içeriyle iletişim kuracaklar. Planetaryum olarak düzenlenen kubbe çadırın alanı 15 m2. Çadırın içinde video mapping uygulaması yapılacak ve tanıtım filmleri dönecek. 15 gün boyunca halka açık bir şekilde burada kalacak.” ifadesini kullandı. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER