Konut sektörünün güçlü ve zayıf yönleriyle ele alınarak katılımcıların görüş ve önerileri ışığında değerlendirileceği “Konut Sektöründe Akademik Merkezi İdare Sivil Toplum Kuruluşları Buluşma Çalıştayı” başladı.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası, Kırıkkale Üniversitesi ve Hacı Bayram Üniversitesi Tapu Kadastro Yüksekokulu ile iş birliği içerisinde 12 köklü üniversiteden akademisyenler, Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı Ali Coşkun, Genel Müdürler, Kurum Başkanları, Bürokratlar, Kurum Uzmanları, İstanbul, Antalya, Bursa, Sakarya, Kocaeli, Adana, Manisa, Samsun Oda Başkanlarının katıldığı “Konut Sektöründe Akademik Merkezi İdare Sivil Toplum Kuruluşları Buluşma Çalıştayı” düzenledi.

Esenboğa Büyük Anadolu Oteli Toplantı Salonu’nda iki gün sürecek çalıştayda konut sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ele alınarak katılımcıların görüş ve önerileri ışığında değerlendirilecek ve çıkan sonuçlar sektörün yol haritasının hazırlanmasında kullanılacak.

Çalıştayın Düzenleme Komitesi; Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akçam, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Emre Gürsoy, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Güler’den oluşuyor.

Dinamik sektör konumundayız

Çalıştayın açılışında katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştiren ve gayrimenkul sektörünün Türkiye ortalaması üzerinde büyüdüğünü ve ekonominin lokomotif sektörü konumuna geldiğini dile getiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akçam, konuşmasının devamında şu detaylara değindi: “Gelişen ve büyüyen Türkiye ekonomisinde durağan rant kapısı sektör değil üreten ve istihdam sağlayan vergi veren dinamik sektör konumunda olduğu malumunuzdur. Amacımız müşteri odaklı ilerleyen danışmanlık hizmeti süreci boyunca beklentilere cevap vermeye çalışan, güvene dayanan hizmetlerimizle, gayrimenkul danışmanlarımızla hizmet vermeye çalışıyoruz. Vizyonumuz üyeleriyle güçlenen, bu güçle yaşam ve yatırımda, ekonomik, sosyal hayatında fark yaratmak ve ekonomimize katkıda bulunmak önemsediğimiz değerlerimizdir. Mesleğin gerektirdiği ciddiyet çerçevesinde işin saygınlık ve sorumluluklarımızı biliyoruz. Bu inanç ve kararlılıkla çalıştayımızda siz birbirinden değerli katılımcılarımızla sorunlarımızı değerlendirmek, çalıştayımızda çıkacak kararların sonuç bildirgesi ile ilgili birimlere sunmak istiyoruz. Çalıştayımız esnasında komisyonlarda dile getirilmiş olan teklif ve önerilerin bizim için değerli olduğunu ifade etmek istiyorum. Eylem planlarının takipçisi olacağız. Bu inanç ve kararlılıkla çalıştayımızda alınacak kararlar artık bizim yol haritamız olacaktır.”

Çalıştay iş birlikleri geliştirmek için büyük bir fırsat sunmaktadır

Öncelikle dün şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” diyerek sözlerine başlayan Hacı Bayram Veli Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Ender Güler, “Burada, Emlak Sektörünün Geleceğine Yönelik Yol Haritası: Üniversiteler, STK’lar ve Merkezi İdare – Yerel Yönetim başlığı kapsamında yapılacak çalıştayda bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu bir araya geliş, bizlere bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, yeni perspektifler edinmek ve iş birlikleri geliştirmek için büyük bir fırsat sunmaktadır. Bu anlamlı etkinliğin bir parçası olmaktan dolayı da ayrıca gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu çalıştayımızda, taşınmaz, emlak, konut gibi ana başlıklar alanında uzmanlaşmış pek çok akademisyen, STK ve merkezi ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirerek sektörümüze önemli bir katkı sağlamayı amaçladığımızı dile getirmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Taşınmaz ve konut üzerine odaklanan çalıştayın günümüzdeki hızlı değişimlere ayak uydurabilmek ve geleceği şekillendirebilmek için kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Güler, “Bu çalıştay, bu değişimlere ayak uydurabilmek, bilgi ve deneyimleri paylaşmak ve ortak çözümler bulmak amacıyla bir araya gelmiş olan bir topluluğun gücünü yansıtmaktadır. Bu tür etkinlikler ile bir araya gelmemiz, birbirimizden öğrenmemiz ve birlikte daha büyük başarılar elde etmemiz için önemli bir zemin oluşturmaktadır. Sizlerin deneyimleri, araştırmaları ve görüşleri, bugün burada bir araya gelmiş olan her bir katılımcıya ilham kaynağı olacak ve sektörümüzün bileşenlerini daha ileriye taşımamıza yardımcı olacaktır” dedi.

“Taşınmaz sektörüne dair; eğitim, sektörel örgütlenme, kamuda yetki ve kullanımı, pazarlanması ve çağa uyum için gerekli dijitalleşme alanında yenilikçi çözümleri keşfetmek, geleceğe dair vizyonumuzu geliştirmek ve iş birlikleri kurmak adına önemli bir platform olduğuna inanıyoruz” diyen Güler konuşmasında şunlara yer verdi: “Bu nedenle, her katılımcının bu konularla ilgili bilgi, deneyim ve görüşlerini paylaşarak bu etkinliği zenginleştirmesini arzu ediyoruz. Sonuç olarak, bu çalıştayın hem kişisel hem de mesleki gelişimimize önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Disiplinler arası bir yaklaşımla çeşitli konularda bilgi paylaşımını desteklemek, birbirimizden öğrenmek, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, yeni fikirler üretmek ve güç birliği içinde hareket etmek, sektörümüzü daha ileri taşımak adına önemli adımlardır. Bilgi ve deneyim paylaşımı, yeni fikirlerin sunumu ve ortaya çıkan görüşler sonrasında elde edilecek sonuçların bir araya getirilerek sunulacak sonuç bildirgesinin ülkemize, akademimize ve sektör bileşenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Gayrimenkul sektörü olarak hepimiz aynı gemideyiz

Master Türk Grubu Başkanı Gökhan Taş, Coldwell Banker’ın Türkiye Master Franchise’ına sahip olduklarını belirterek, çalıştaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu Çalıştay bizim için çok değerli ve önemli. Şu anda Türkiye’de 370 ofisle, 5 bine yakın profesyonelle, 25 bine yakın aktif portföyü ve yıllık 70 bine yakın satışı yönetiyoruz. Gayrimenkul sektörü olarak hepimiz aynı gemideyiz. Daha da büyümeli, daha da ileriye gitmeli, daha da kalitesi artırılmalı. Bunun için de hem yasa düzenleyicilerin hem sektördeki diğer paydaşlarımızın hem üniversitelerimizin hem sektörü oluşturan bizlerin bir araya gelip sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi en azından birilerimizin sektör paydaşı olarak iyi yaptığı şeyleri diğerleriyle paylaşıp daha iyiye gitmesi için elimizden geleni yapmak anlamında buradayız.

Bu organizasyon için ATEM’e çok teşekkür ediyorum. İnşallah buradan iyi sonuçlarla, gayrimenkul sektörünün geleceğiyle ilgili iyi duygular düşüncelerle ayrılmış ve o elde ettiğimiz sonuçları da hayata geçirmek için bir an önce başlamış oluruz.”

Sektörün gelişimi için mücadeleye hazırız

Organizasyonun ana sponsoru X Real Estate Başkanı Erdal Artukoğlu, gayrimenkul sektörüyle çok heyecanlı olduklarını belirterek, “Gayrimenkul sektörünün gelişimiyle alakalı gerekli destekleri her zaman için vermeye hazırız. X Real Estate olarak yerli, milli ve global bir markayız ve Türkiye’de bu sektörün gelişimi için tüm mücadeleyi vermeye hazırız.” dedi.

Bu çalıştay yıllar önce yapılmalıydı

Çalıştaya ilişkin açıklama yapan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Bugün burada Ankara oda başkanımızın STK’ların katılımıyla düzenlemiş olduğu bir work-up yapıyoruz. Bunun yıllar önce yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ankara oda başkanlığımız böyle bir organizasyon düzenlediği için kendilerine teşekkür ediyorum. Bu çalıştayda emlakla alakalı, gayrimenkulle alakalı çok güzel kararlar alınacağına inanıyorum. İnşallah tüm Türkiye’mize ve tüm esnaflarımıza hayırlı olur diyorum.” ifadesini kullandı.

Çalıştayda ortaya konulan fikirler yetki ve sorumlulukların belirlenmesine ışık tutacak

Kırıkkale Üniversitesi Emlak Yönetimi Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Gürsoy yaptığı konuşmada, “Pençe-Kilit operasyon bölgesinde şehit olan vatan evlatlarımıza Allahtan rahmet ailelerine baş sağlığı, gazilerimize ise acil şifalar diliyorum” diyerek sözlerine başladı.

“Sektörün akademik, sivil toplum ve kamu olmak üzere tüm paydaşlarının bir araya gelerek geliştireceği ortak aklın sektörde yaşanan dağınıklığın giderilmesine yardımcı olacağını düşünmekteyiz” diyen Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Öyle ki; bu çalıştayda ortaya konulan fikirler ve çıkarılan sonuçlar akademik anlamda araştırmacılara, kamuda karar vericilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yetki ve sorumluluklarının belirlenmesine ışık tutacaktır. Zira hiç kimse ya da hiçbir kurum tek başına sektörün bu dağınıklığını düzene koyacak güç ve kapasitede değil. Birbirinden farklı paydaşların bir araya gelmesi bu anlamda önem arz etmektedir. Bu programda ortaya çıkacak sonuç raporunun sektörün geleceğine yönelik ciddi bir adım olarak anılacağına inanıyoruz. Şimdiden tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Çalıştay bundan sonra da devam edecek

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, Türkiye’deki 19 üniversitede Emlak Yönetimi Bölümü bulunduğunu belirterek, “Bunların birçoğu bugün burada oldu. Türkiye’deki önemli illerin; İzmir, Antalya, Samsun, Adana, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Ankara Emlak Odası Başkanlarının ve e-ticaret daire başkanımızın, diğer kamu kuruluşlarının katılımlarıyla güzel bir çalıştay yaptık. Bu çalıştayın amacı, Emlak Yönetimi Bölümündeki öğrencilerimizi sektörde faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle entegre hale getirmek, onların staj sorunlarını, mezuniyetteki sorunlarını, derslerin işletme notlarını ve nitelikli işgücünü kazandırılmakla ilgili bir çalıştay yaptık bugün. Bu çalıştay bundan sonra da devam edecek. Tarihi henüz belirlemedik. Tarih belli olduğunda da güzel bir çalıştay olacak inşallah.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER