ABD’li Gulfstream iş jeti filosunun biyoyakıt kullanarak gerçekleştirdiği uçuşlar toplamı 1,85 milyon kilometreye ulaştı. Bu önemli dönüm noktası yakıtın uygunluğunu ve şirketin karbon ayak izini azaltma kararlılığını gösteriyor.

Mart 2016’dan beri “Sürdürülebilir uçak yakıtı” (sustainable aviation fuel/SAF) kullanan Gulfstream uçak filosu bu biyoyakıt karışımıyla 550’den fazla uçuş gerçekleştirdi ve karbon dioksit salınımını yaklaşık bin 300 metrik ton azalttı.

Uçaklarında yüzde 30 tarımsal atıktan elde edilen düşük karbonlu biyoyakıt ve yüzde 70 geleneksel Jet A yakıt karışımını tercih eden Gulfstream, kullandığı her galon biyoyakıtla karbondioksit salınımını petrol bazlı jet yakıtına kıyasla yüzde 60 oranında azaltıyor.

Biyoyakıt, geleneksel petrol bazlı jet yakıtıyla aynı performansı sağlıyor ve motorlarda ya da uçaklarda herhangibir değişiklik yapılması gerekmiyor.

Gulfstream’in kullandığı yenilenebilir yakıt, World Energy şirketinin Kaliforniya, Paramount Rafinerisinde üretiliyor. Akaryakıtın lojistiği ve dağıtımıysa World Fuel Services tarafından sağlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

1 YORUM

CEVAP VER