haymanagazetesi.org internet haber sitesi yurtdışı haber turu kapsamında Fransa’nın Toulouse kentindeki “Eski Kanatlar Toulouse Havacılık Derneği” (Ailes Anciennes Toulouse)’u ziyaret etti. Yürütülen havacılık faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan derneğin sayman üyesi Sébastien Duchesne, dernek olarak havacılık mirasının korunması için hiçbir ön yargıları olmadığını ve buldukları tüm havacılık malzemelerini kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.

Statik uçaklar yer alıyor

Duchesne, “Tüm bu çalışmaların amacı, koleksiyonu uygun ve erişilebilir bir yere, yani Toulouse’daki Eski Kanatlar Havacılık Derneğine getirmektir.” dedi.

Müzede sadece statik uçaklara hizmet verdiklerine vurgu yapan Duchesne, sözlerini şöyle sürdürdü:

MD312 Flamant (Flamingo) restorasyonu

“Derneğimizdeki mevcut uçaklar uçmuyor ve uçmayacak.

Bunu savunacak birkaç argümanımız var:

– Genel olarak, üyelerimiz uçuşa elverişli uçaklarda çalışacak niteliklere sahip değiller.

– Mali kaynaklarımız yetersiz.

Uçmak için onları eski haline getirmemiz gerekirse, yalnızca hafif uçaklarla sınırlı kalacağımızı bilerek, her türlü makine üzerinde çalışabilmeyi tercih ediyoruz.

Halen hangarımızda görülen bu Dassault MD312 Flamant (Flamingo) uçağının restorasyonuyla uğraşıyoruz.”

1980’de kuruldu

Sayman üye Sébastien Duchesne, derneğin kuruluş ve işleyişi hakkında bilgi verirken de şunları söyledi:

“1980’de kurulan Ailes Anciennes Toulouse Derneği 40 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürmektedir. Yerel, ulusal veya uluslararası havacılık mirasını her zaman koruma görevine sahip olmuştur.

Yıllar içinde 100’den fazla farklı hava aracı, motor veya aksesuarlar (helikopter rotorları, motorlar, kanatlar, panolar, aletler, belgeler vb.) topladık.”

Piyasa değeri bulunmayan uçaklar

Potansiyelinin sonuna gelen uçakları kurtardıklarını ifade eden Duchesne sözlerini şöyle tamamladı:

“Bize sorulan en büyük sorulardan biri, imkânlarımız dâhilinde böyle bir koleksiyonu nasıl bir araya getirebildiğimiz. Aslında genellikle dernek olarak bize verilen, potansiyelinin sonunda ve bu nedenle piyasa değeri olmayan uçakları kurtarıyoruz.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

 

CEVAP VER