ABD Donanması, F-35C Lightning II savaş uçağının operasyonel testlerine USS Abraham Lincoln uçak gemisinde başladı.

Atlantik Okyanusundaki Nimitz sınıfı uçak gemisi Abraham Lincoln’de 28 Ağustos’ta başlayan operasyonel testler Ağustos sonuna kadar devam edecek.

Testlere Kaliforniya, Lemoore Donanma Hava İstasyonu 125’nci Taarruz Filosu ve Florida, Eaglin Hava Kuvvetleri Üssü 101’nci Taarruz Filosundan 6 uçak katılıyor.

Uçak gemileri için tasarlanan F-35C versiyonu daha güçlü iniş takımlarına sahip. “Mancınık destekli kalkış, kanca destekli iniş” (Catapult Assisted Take-Off Barrier Arrested Recovery/CATOBAR) sistemi bulunan bu uçakların kalkış için gereken mesafeye / hıza ulaşması için bir mancınık yardımıyla fırlatılıp, inişte de tutuklu tekerlek ve kanca yardımıyla inmesi amaçlanıyor.

Diğer versiyonlardan daha büyük kanatlara sahip olsa da F-35C katlanabilir kanatları sayesinde güvertede daha az yer kaplıyor.

Etkinliğinin gerçek dünyadaki senaryolarla test edildiği denemelerde savunma amaçlı karşı hava ve denizaltı savaşı gibi görev simülasyonları gerçekleştirilen F-35C’nin uçak gemisi ve F/A-18E/F Super Hornet uçaklarıyla iletişim ve veri bağlantıları da test ediliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER