Günümüzün gelişen sektörleri arasında yer alan Endüstriyel Mutfak Sektörü ülkemiz açısından önemli bir ihracat potansiyeli barındırıyor. Hammaddeyi yurt dışından temin eden üretici firmaların en büyük sorunu ise döviz kurlarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Ankara’nın köklü firmalarından Elektroteknik Endüstriyel Mutfak Cihazları firma yetkilisi İbrahim Karadayı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; Otel, restoran, kafeterya, fast food işletmeleri ve yeme içme sektörünün mutfak ihtiyaçlarını neredeyse tamamıyla karşıladıklarını belirterek, “Endüstriyel Mutfak oldukça gelişen bir sektör. İstanbul’da üreticilerin milyar dolarları bulan ciroları var. Ancak faizlerin çok yüksek olmasından dolayı insanlar çok ciddi yatırımlar yapmıyorlar.” ifadesini kullandı.

Paslanmaz çelik hammaddesinin tamamının yurtdışından temin edildiğini söyleyen Karadayı, Endüstriyel Mutfak Sektörünün en büyük sorununun döviz kurlarındaki artış olduğunu dile getirdi.

Ankastre grubuna giren ürünlerin kendilerinde bulunmadığına değinen Karadayı, “O tür ev ürünleri beyaz eşya satıcılarından temin edilebilir. Çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava olarak bakıldığında evdeki mutfakta ne varsa endüstriyel mutfakta da aynıları var ancak endüstriyel mutfakta her şeyin büyüğü var.” dedi.

YILLIK İHRACAT HACMİ 6,5 MİLYAR DOLAR

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİD)’in geçtiğimiz günlerde seçilen yeni başkanı Bekir Topuz’da TUSİD’in yayın organı Gastronomi Dergisine verdiği ilk demeçte, “Son dönemde yaşanan pandemi ve Avrupa’daki enerji sorunları Türkiye’nin dünyanın B planı değil A planı olduğunu gösterdi. Bu sebepten ötürü ihracat kısmında herhangi bir zorluk veya aşılamayacak sorunlar olduğunu düşünmüyorum.” ifadesine yer verdi.

Daha çok çalışarak ve emek harcayarak Türkiye’nin ihracatını geliştirmek ve artırmak gerektiğine dikkat çeken Topuz, “Tüm iş insanlarına naçizane tavsiyem ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmak olacaktır.” çağrısında bulundu.

Endüstriyel mutfak ve set üstü ekipmanlar, tencere, tava, kaşık, çatalla beraber sektörün toplam 6,5 milyar dolar civarında ihracat yaptığına işaret eden Topuz, açıklamasının devamında dünyadaki resesyon nedeniyle bu yıl ihracatı artırmanın zor olduğunu, ilk etapta mevcudu koruyarak önümüzdeki yıllarda bu rakamı daha yükseklere çıkarmak için çaba göstereceklerini belirtti. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER