Diamond Aircraft’ın tek motorlu uçağı DA50, içeri çekilebilir iniş takımlarıyla ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

DA50 programında yapılan değişiklikle ilk olarak yeni bir motor konseptine kavuşan 5 kişilik uçak, geçtiğimiz aylarda Jet-A1 yakıtı kullanan 300 HP Continental CD-300 dizel piston motorla donatılmıştı.

İçeri alınabilen iniş takımlarıyla 28 Ekim’de gerçekleştirilen bu ilk uçuş test ekibinin planladığı şekilde yapıldı ve tüm sistemler beklendiği gibi çalıştı. Uçak ilk kalkıştan itibaren olumlu bir izlenim bıraktı ve ilk seyir performansı beklentinin kolayca karşılanabileceğini gösterdi. Tamamen karbon fiber yapıya sahip uçak test pilotları Sören Pedersen ve Niko Daroussis tarafından uçuruldu.

CD-300 motor ve toplanabilir iniş takımlarıyla donatılan uçağın beş kişilik bu versiyonu için Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA)‘dan 2020 yılı yaz aylarında sertifika alınması hedefleniyor.

Uçağın özellikle uçuş okulları için farklı bir alternatif oluşturması planlanıyor. Normalde yeni nesil tek motorlu uçaklar ya sabit, ya da çok daha yüksek fiyatlı olan uçaklarda açılır-kapanır iniş takımı sistemi kullanılıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER