Brezilya takvimindeki en büyük ve en parlak etkinliklerden biri olan Rio Karnavalı Cuma günü start alıyor. Her Şubat ayında sekiz gün boyunca Rio de Janeiro, Salvador ve Sao Paulo kentlerini kapsayan dünyaca ünlü karnavalda samba çalgılarının sesi ve renkli kostümleriyle dans eden sambacıların geçit töreni merakla bekleniyor.

Her zaman Kül Çarşambasından önceki Cuma günü başlayan yıllık bir etkinlik olan karnavalda bu yıl bu tarih 9 Şubat. Karnaval, sonraki birkaç günü kapsıyor ve Lent’in başladığı gün olan Kül Çarşambasında (bu yıl 14 Şubat’ta) sona eriyor. Şampiyonlar Geçit Töreni ve kapanış 17 Şubat’ta gerçekleşecek.

Brezilya’nın en kozmopolit şehri Rio de Janeiro’daki karnaval, özel olarak inşa edilmiş bir geçit alanı olan Sambadrome’da gerçekleşiyor. Resmi etkinliklerin ardından parti şehrin her köşesinde sokaklara taşıyor.

Rio Karnavalı’nın kökleri Avrupa pagan geleneklerine ve Katolikliğe dayanıyor. Başlangıçta, insanların geleneksel olarak Katolik Kilisesi’nde perhiz ve oruç tutma zamanı olan Lent’in başlangıcından önce tıka basa yemek için son fırsatlarını değerlendirdikleri bir yemek festivaliydi.

16 geleneksel samba okulu katılıyor

Ancak Karnavalın benzersiz hissi, Portekizli sömürgeciler ile yerli halk arasındaki kültürel çatışmadan kaynaklanıyor. Yerleşimciler, yerel halkın müzik ve dans tutkusuyla buluştuğu Entrudo (Karnaval) geleneğini Avrupa’dan satın aldılar.

Yavaş yavaş şehir çapında her yıl düzenlenen bir partiye dönüştü ve 20. yüzyılın başlarında sambanın icadıyla doruğa ulaştı. İlk samba okulları 1920’lerde kuruldu ve ilk samba geçit töreni yarışmaları 1933’te düzenlendi.

Renkli karnavalın ilgi odağı, Sambadrome samba geçit törenleri olacak. 16 geleneksel samba okulundan oluşan Erişim Grubu 9 ve 10 Şubat’ta sahne alacak. Pazar ve Pazartesi günkü Özel Grup geçit törenlerinde Rio’nun sunduğu en iyi altı okul gösteri sergileyecek.

CEVAP VER