Şereflikoçhisar ekonomisine önemli katkıları bulunan Tuz Gölü’nü haberola.com.tr İnternet Haber Sitesi’ne değerlendiren Tuz Gölü Tesisleri işletmecisi Özgür Yılmaz, Ankara- Niğde Otoyolu açıldıktan sonra göl kıyısındaki tesislerinde ziyaretçi sayısının azaldığını söyledi.

Ziyaretçi sayısı yüzde 80 azaldı

Yılmaz, “Otoyola sürücüleri Tuz Gölü’ne yönlendirecek tabela bile koymadılar. Turistik mekân tabelası olmayınca çoğu kişi Tuz Gölü’nü ziyaret etmeden geçip gidebiliyor.” dedi.

Ziyaretçi sayılarının yüzde 80 azaldığına vurgu yapan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anki ziyaretçi profilimizde Uzak Doğu ve Latin Amerika’dan gelen turistler yoğunlukta.

Ankara’dan Kapadokya’ya ya da Kapadokya’dan Ankara’ya giden ziyaretçiler buraya uğruyor. Güzergâhtan geçiş saatleri uygun olmadığı için burada konaklamıyorlar. Yoksa konaklayacak yerler mevcut.

Aile işletmesi olan tesisimizde Tuz Gölü, flamingolar ve benzeri temalı hediyelik eşyalar yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor. Türk mutfağına özgü lezzetlerin servis edildiği restoranımız genellikle öğle yemeklerinde çok sayıda ziyaretçiye hizmet veriyor.

Otoyolda Tuz Gölü tabelası yok

İşletme sahibi Özgür Yılmaz, ziyaretçilerin Tuz Gölü’ne ulaşımı hakkında bilgi verirken de şunları söyledi:

“Ankara Niğde Otoyolu açıldıktan sonra ziyaretçi sayımız çok azaldı. Yüzde 80 oranında düştü diyebiliriz. Otoyol üzerinde Tuz Gölü tabelası olmadığı için çoğu kişi burayı görmeden geçebiliyor.

2 Şubat 2018’de Ankara – Niğde Otoyolu’nun temeli atılırken dönemin Başbakanı Binali Yıldırım yolun sadece vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmayacağına, aynı zamanda illerin ticaretinin artmasına da fayda sağlayacağına dikkati çekmişti. Ona rağmen otoyola sürücüleri Tuz Gölü’ne yönlendirecek tabela bile koymadılar. Turistik mekân tabelası olmayınca çoğu kişi Tuz Gölü’nü ziyaret etmeden geçip gidebiliyor.

Başvurumuza rağmen tabela koymuyorlar. Resmi olarak müracaat etmedik. Karayollarını aradık, “Biz bakmıyoruz” dediler. “Tabela yok” diye CİMER’e yazdık, “Tabelanın kanunu var” diye cevap vermişler. Ankara – Niğde Otoyolu’nu işleten firmayı aradık, yanıt alamadık. Otoyoldan buraya gidiş dönüş bağlantı yolu var. İnsanlar tabelayı görse gelip burayı ziyaret edebilirler.”

Güneş Nemrut’ta doğar, Tuz Gölü’nde batar

Tuz Gölü’nün Ankara, Aksaray ve Konya olmak üzere üç ilin sınırları içinde yer aldığını belirten işletme sahiplerinden Bülent Yılmaz, “Gölün tuzlu suyu ve çamuru sağlık açısından çok faydalı. Türkiye’nin tuz ihtiyacının üçte ikisi buradan sağlanıyor.” dedi.

Tuz Gölü’nde gün batımının çok güzel olduğuna vurgu yapan Bülent Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güneş Nemrut’ta doğar, Tuz Gölü’nde batar” diyebiliyoruz o yüzden. Özellikle gün batımı saatlerinde insanlar gelip burayı ziyaret ediyor.

Burası aynı zamanda flamingo türünün dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri. Tuzlu su karidesi Artemia Salina ve larvalarıyla beslenen flamingolar pembe renklerini hareket yeteneği akıntıya bağlı olan tek hücreli bu planktonlardan alıyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposu. Tuz Gölü’nün 40 km güneyinde, yerin 1100 m ile 1400 m derinliklerinde, tuz tabakalarının içinde oluşturulan yapay mağaralar depo olarak kullanılıyor. Belli bir kısmı yapıldı, yapımına hala devam ediliyor.”

Tesislerinde temiz enerji ürettiklerini ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı:

“Tesisimiz Ankara – Niğde Otoyolu’nun paralelindeki E-90 Karayolu kenarında bulunuyor. Tuz Gölü’nün kıyısında petrol istasyonuna izin verilmiyor. Burada otobüs firmalarının dinlenme tesisleri yer alıyor. O nedenle biz de elektrikli otomobiller için şarj istasyonu kurduk. Aynı anda iki araç hızlı şarj yapabiliyor. Çatıda güneş enerjisi panellerimiz var. Temiz enerji üretiyoruz.” (Kaynak: haymanagazetesi.org)

CEVAP VER