Lockheed Martin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ordu envanterindeki F-16 savaş uçaklarının “HUD” modernizasyonu için İngiliz BAE Systems’ı seçti.

Yapılan anlaşmayla F-16 savaş uçaklarının “analog” (HUD) baş üstü ekranları yenilenerek, Dijital Işık Motoru “Digital Light Engine” (DLE) sistemiyle modernize edilecek.

Pilotun görüş hattına direkt olarak oturan “HUD” uçuşa ilişkin kritik bilgileri gerçek zamanlı olarak ve dış dünyaya bakışı engellemeyen bir ekranla yansıtıyor.

BAE Systems, uçağın kablolama ve bilgi işleminde herhangi bir değişiklik gerektirmeyen sistemi F-16’nın mevcut HUD alanına sorunsuz bir şekilde entegre edecek.

Uygulamayla modası geçmiş katot ışın tüplü görüntü kaynağı kaldırılıp yerine dijital bir projektör yerleştirilecek.

Pilotlar, yeni DLE-HUD takıldığında performansta çıplak gözle herhangibir farklılık görmüyor. Mevcut olan optikler, video kamera ve kontrol paneli aynen korunuyor. Gerçek fark, sistemin bakım ve yedek parça gereksinimlerinin azalması nedeniyle ürünün yaşam döngüsü boyunca edinilen maliyet tasarrufu olacak. Maliyetleri yüzde 20 azaltacak olan modernizasyon, eski analog sisteme nazaran güvenilirliği de 4 kat artırıyor.

BAE Systems, ABD Hava Kuvvetleri envanterindeki F-22 uçaklarının “HUD” sistemlerini de benzer şekilde modernize etmek üzere seçilmiş bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER