Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, geçtiğimiz hafta sarı ilan portalı ile yapılan görüşmenin detaylarını paylaştı. Yapılan görüşmede sarı ilan portalındaki emlak danışmanlarının puanlanacağını öğrendiklerini ifade eden Akçam, bu konudan önce çözülmesi gereken daha acil sorunların olduğunu ifade etti. Görüşmenin kendileri açısından hayal kırıklığı olduğuna değinen Akçam, “Aklımızdaki soru hep aynı ‘herkes önce kendi işini doğru yapıyor mu?’” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam sarı ilan portalı ile yapılan görüşmede hangi konuların konuşulduğunu kamuoyu ile paylaştı. Yetki belgesi olmayan kişilerin emlak ilanı girememesi gibi acil konular olmasına rağmen başka konularla vakit kaybedildiğini ifade eden Akçam, “Bize toplantıda ilan sitesinde satış yapan emlak danışmanlarının oylanacağı ifade edildi. Böyle bir uygulamaya geçildiği zaman yetki belgesi olmayan kişiler sitede cirit atmaya devam edecek, işini doğru şekilde yapan emlak danışmanları arasında da haksız rekabete yol açacaktır” dedi.

“SİTEDE BİR EMLAK SATILMAZ VEYA KİRALANMAZ, BİR PAZARYERİ DEĞİLDİR”

İlan portalının daveti ile toplantıya katıldıklarını belirten Akçam, “Sektörde yaşanan pek çok sorunu ve çözüm önerilerimizi ilettiğimiz dosyaların karşılığında toplantıda bize iletilen ‘yeni çalışmaların’, sektörün gerçek sorunlarıyla hiç ilgisi olmadığını gördük. Toplantıda görüşülen bazı konuları, daha sonrasında ATEM Yönetim Kurulu nezdinde de tartışarak görüşlerimizi oluşturduk, yazılı şekilde de cevaben ileteceğiz. Örneğin sektördeki en acil sorunumuz tespit edilmiş ve yeni bir çalışma ile büyük bir çözüm bulunmuş; tıpkı e-ticaret sitelerindeki gibi, emlak ofisleri ve emlak danışmanları, müşteriler tarafından puanlanacakmış. Büyük bir zamanımızı bu çözümün detaylarını dinleyerek geçirdik” dedi.

“Emlak ofislerinin ve danışmanların hizmet kalitesini arttıracak her çözümün yanındayız” diyen Akçam, “Ancak puan vermek/puan almak öncelikli bir sorunun çözümü değildir, üstelik manipülasyona açık ve kişiye göre değişen yani göreceli bir konudur. E-ticaret Pazaryeri üzerinde satılmış bir ürün ve onun satıcısı, müşteri tarafından çeşitli kriterlerle puanlanabilir, yorum yazılabilir. Ancak burada kritik olan konu, ürünü gerçekten satın almış, fatura sahibi kişi tarafından puanlanıyor olmasıdır. Oysa bir ilan sitesi, fatura karşılığı satış yapılan bir e-ticaret sitesinden farklıdır. Sadece ilanı görüntüler, işlem sitede değil, dışarıda gerçekleşir. Sitede bir emlak satılmaz veya kiralanmaz, bir pazaryeri değildir. Sadece portal trafik kazanır, gerisi kime fayda sağlar bilinmez?” ifadelerini kullandı.

“PUANLAMA YAPMAK SEKTÖRÜN TARAFLARININ BİRİNCİL ÖNCELİĞİ DEĞİLDİR”

“Emlak danışmanlarına puan verilecek olmasının her durumda bir meslektaşımızın lehine veya aleyhine, fark etmeksizin ama her durumda haksız rekabete hizmet edebilir” diyen Akçam sözlerine şöyle devam etti: “Üstelik bu manipülasyon, en çok da vatandaşlara zarar verecektir. Dolayısıyla, emlak sektöründe puanlama yapmak, müşterilerin veya sektörün taraflarının birincil önceliği değildir. Sadece kendilerinin site trafiğine ve gelir atışına hizmet edecek unsurları, davet edildiğimiz bir ortamda ‘çok önemli geliştirmeler yaptık’ şeklinde bizlere pazarlamaya kalkmak çok acıdır. Çünkü tarafımızca sektör sorunlarını anlamamak bir yana, meslektaşlarımız olan üyelerimizi küçümseyici bir bakış olarak algılanmıştır ve bu bakış açısının ne vatandaşa ne de meslektaşa faydası olamaz.”

İlan portallarının yetkilerinin görüş ve önerilerini dikkate almamalarının çeşitli nedenleri olabileceğine vurgu yapan Akçam, “Her ilanda yetki kontrolü yapılırsa, yayınlanan ilan sayıları düşer. İlan sayıları düşerse, site ziyaret trafiği ve sayfa görüntülemesi düşer. Site trafiği düşerse, yani az sayfa görüntülenirse, sayfalarda gösterilen reklam miktarı düşer. Ancak doğruluğu kontrol edilmemiş ilanlarla trafik yaratmayı, vatandaşı mağdur etmeyi, meslektaşı sayılarla yanıltmayı da bizim firmalarımıza yakıştırmayız. Maalesef geçmişte, sektörün gündemi bu konular olamamıştır. Artık birikmiş sorunları birlikte çözme zamanıdır” diye konuştu.

“HAKSIZ REKABETE SON VERİLSİN”

Sarı ilan portalına önerilerde bulunmaya devam eden Akçam, “Siz modern bir emlak ilan sitesi olarak önce kendi datanızı temizleyin, ‘yetkili kişiden, doğru bilgi ile ilan’ konusuna odaklanın. En başta ilan portallarında, sadece gerçek mülk sahiplerinin ve yetki belgeli gayrimenkul danışmanlarının ilan yayınlamalarını sağlayınız ki sahte ilanlarla vatandaş da dolandırılmasın, fiyatlar da kontrolsüzce artmasın. İlan başına maliyet belirleme politikasını, esnafın gelirine ortak olmak olarak algılıyoruz. Bu tür yaklaşımları gayrimenkule taşımayınız. Biz portalların lisanslanmasını ve meslektaşlarla haksız rekabetten sektörün korunmasını istemekteyiz. Tıpkı değerleme şirketleri, emlak danışmanlığı faaliyeti yapamadığı gibi, portallar da bizzat alım satım yapmamalıdır. Yabancıya satış işlemlerinde, özellikle yabancı acente denilen yetki belgesiz kişilerce, sahte ilanlar verilerek, değerleme uzmanlarını yanıltmaya yönelik fiyat yükseltme manipülasyonlarının yapıldığı ihbarlarını çok aldık. Buna da acilen son verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELİN GERÇEK VE ÇALIŞAN İŞ BİRLİKLERİ YAPALIM”

Haksız rekabet girişimlerini mesleğin geleceği açısından iş birliği değil, yıkıcı tehdit olarak algıladıklarına dikkat çeken Akçam, şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “O sebeple beklentimiz, portallara iletilen diğer pek çok sorun ve önerinin gündeme samimiyetle alınmasıdır. Bizler de aynı şekilde fikir, öneri ve eleştirilere açığız. Şeffaf ve hesap verilebilir olmak kaydıyla her türlü iş birliğini destekliyoruz. İşte ‘Önce herkes kendi işini doğru yapsın!’ dememizin sebebi de bu ve benzeri konulardır. Çağrımız şudur, gelin gerçek ve çalışan iş birlikleri yapalım.” (Kaynak: haymanagazetesi.org)

CEVAP VER