ABD Donanması Güneybatı Filo Hazırlık Merkezinde bir ilk yaşandı. Tepe radarı arızalanan ve tamir amacıyla sökülen bir E-2D uçağı yeni bir radar takılmak üzere tepesinde kubbe ve pilon olmadan gerçekleştirilen ferry uçuşuyla Nevada’dan North Island Donanma Hava Üssüne getirildi.

ABD Donanmasının Güneybatı Filo Hazırlık Merkezinde görevli pilot Matthew Ostrye, 20 Haziran’da Havadan Komuta ve Kontrol Filosu VAW-113’e ait bir E-2D Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağını North Island Donanma Hava Üssü’ne götürmek üzere Nevada, Fallon’a gönderildi. Onarımları gerçekleştirmek üzere uçakların ferry uçuşlarıyla taşınması donanma havacıları için normal bir olaydır. Ancak bu seferki farklıydı. E-2D uçağı, tepesindeki büyük dairesel rotodome radarı olmadan uçurulacaktı. Bu tür uçaklar çoğu zaman uçan mantar (flying mushroom) olarak da adlandırılıyor. Bu sefer E-2D ilk kez tepesinde kubbe veya pilon olmadan uçuruldu.

YENİ KUBBE TAKILACAK

Bu görev, Güneybatı Filo Hazırlık Merkezi, Havadan Komuta ve Kontrol Filosu, Havadan Komuta Kontrol ve Lojistik Kanadı ile Hava Komuta Kontrol Sistemleri Program Ofisi’nin birleşik çabalarıyla tamamlandı.

Bu uçağın kubbe radarı bir dolu fırtınasında hasar gördü ve onarılmadan önce sökülmesi ve nakliyesi gerekiyordu. Bu sırada uçağa ihtiyaç duyan VAW-113 Filosu, tamir için vakit kaybetmedi ve uçağın zamanında savaşa hazır olmasını sağlayacak kubbe değişimi için E-2D’nin Güneybatı Filo Hazırlık Merkezine uçurulmasını sağladı.

UHF RADAR VE IFF ANTEN SİSTEMLERİ VAR

E-2 gövdesi üzerindeki 24 feet’lik yuvarlak bileşen havadan erken uyarı sistemi (AEWS) görevi görüyor.

Yaklaşık 2 bin 500 pound ağırlığında ve 33 binden fazla parçaya sahip rotodome, iki ana bileşen barındırıyor: UHF radar anten dizisi ve Dost veya Düşman Tanıma (IFF) anten sistemi.

UHF radar, ufuktan stratosfere kadar tarama yapma yeteneğine sahipken, IFF sinyali diğer uçakları tarar ve sorgular. Uçak sinyali aldığında, tanımlayıcı bilgileri döndüren bir transponder aracılığıyla yanıt verir. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER