Maketçilik/modelciliğin 9 yaşından başlayıp ölene kadar sürdürülebilen bir hobi olduğunu belirten statik modelci Cengiz Seyfeli, “Yapıştırıcı, maket bıçağı ve boya kullanılacağı için normalde 14 yaşta başlayan bir hobi, ancak bu malzemelerin kullanılmadığı ‘Snap Kit’ dediğimiz modeller var. Bunlar da dokuz yaşından itibaren kullanılabilir.” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HOBİ MAĞAZASI

Seyfeli, “Turan Güneş Bulvarı, Cezayir Caddesi’nde modelcilik tutkunu her yaştan insana hizmet vermeye devam eden Hobby Time mağazası çeyrek asrı geride bıraktı.” dedi.

Türkiye’nin ürün çeşitliliği olarak en büyük hobi mağazası olduklarına ve Avrupa’da da büyüklük olarak dört ya da beşinci sırada yer aldıklarına vurgu yapan Seyfeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

PROFESYONEL DÜZEYDE MODELLER

“Başlangıç aşamasındaki modelciler için tavsiyelerin yer aldığı “Modelimi nasıl daha gerçekçi yaparım?” başlıklı bir kitapçıkta tüm detaylara yer veriyoruz.

Mağazamızda plastik ve ahşap kitler var. Kara, Hava, Deniz Kuvvetlerine ait askeri modeller ve sivil modeller var. Askeri modeller arasında I. ve II. Dünya Savaşı modelleri ayrıca modern araçlar var. Ölçekli şekilde küçültülmüş, gerçeğinin aynısı modeller.

Demiryollarına ait elektrikli tren ve aksesuarları var. ‘Diyorama’ dediğimiz binalar, ağaçlar, çim, tabiatla ilgili bitki örtüleri vs. var.

Radyo kontrollü arabalar, uçaklar, gemiler ve dronların kitleri ve yedek parçaları var elimizde. Radyo kontrollülerin hepsi kullanımı hazır kit halinde satılıyor.

Bir de koleksiyonerler için sergilemeye hazır iş makineleri, traktörler, arabalar, ahşap gemiler ve yelkenliler var.

Eskiden yaygın olan Tel Kontrollü (Control Line-C/L) model uçaklar artık yok. Onların yerine çok basit bir uçağımız var. Herkesin uçurabileceği ‘Slow Fly’ uçaklar var. Kumandalı, köpük gövdeli ve mini servolu. Bunlar kapalı alanlarda da kullanılabiliyor.

Radyo Kontrollü (R/C) iş makineleri ve Brother imalatı tanklar var elimizde. Hareketleri de oldukça scale, oyuncaktan bir tık yukarıda.

Mağazamızdaki ürünlerin tamamı ithal, bir tek İstanbul’daki imalatçı PM Model’in demonte plastik uçak maket kitleri ve lastik motorlu balsa modelleri yerli.

Japonya, Güney Kore ve Çin’de kendi markamızla fason olarak imal ettirdiğimiz modeller var. Onları Türk Hava Kuvvetleri uçaklarına uyarlamak için burada decal vs. ekliyoruz.

Japon Hasegava, Hong-Kong merkezli Dragon Academy, Çinli Hobby Boss, Trumpeter, I Love Kit, AMK (AvantGarde Model Kits), Takom, Meng, AFV Club, Japon Fujimi plastik maketler, Japon Aoshima arabalar, AMT (Aluminum Model Toy) Amerikan klasik arabalar var.

Bilindik markalardan Rewel, Tamiya, Italeri bizde yok, distribütörü değiliz. Bizim getirdiğimiz markaların kalitesi ve detayı çok çok iyi, profesyonel düzeyde plastik modeller. Bir tek Tamiya bizim ürünlerle kıyaslanabilir, belli bir grubuyla.

MAĞAZADAKİ ÜRÜNLERİN YÜZDE 99’UNUN DİSTRİBÜTÖRÜYÜZ

Statik modelci Seyfeli, sahip oldukları distribütörlükler hakkında bilgi verirken de şunları söyledi:

“Mağazadaki ürünlerin yüzde 99’unun distribütörü biziz. İspanyol OcCre ahşap gemi, tren ve tramvay kitlerinin, CAT, Caterpillar iş makinelerinin metal kalıp döküm maketlerini dünya çapında yapan Amerikan DM Diecast Masters firmasının, sergileme Amerikan otolar yapan ABD’li AW Auto World’ün, İspanyol Vallejo ve AK Interactive maket boya firmalarının,  diorama malzemeleri, araç gereç ve maket boyası üreten Japon Mr. Hobby’nin, ABD’li maket bıçağı ve cımbız imalatçısı Excel’in, yine ABD’li Badger Air-Brush boya püskürtme tabancalarının, Aydın Kompozit RTV2 kalıp silikonu ve onun içine dökülecek poliüretan ve reçine malzemenin distribütörüyüz.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HOBİ MAĞAZASI

İnternetten sipariş, perakende ve toptan satışlarının bulunduğunu ifade eden Seyfeli sözlerini şöyle tamamladı:

“1,5 yılıdır uğraştığımız Hobby Time akrilik su bazlı maket boyaları ve diorama malzemeleri yakında çıkacak.

Hobby Time 25 yıl önce Uğur Akman tarafından kuruldu. Türkiye’nin ürün çeşitliliği olarak en büyük hobi mağazasıyız. Avrupa’da da büyüklük olarak dört ya da beşinci sırada yer alıyoruz.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER