İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüzeyin Zamani Niya, Avrupa’ya gaz ihracatının İran’ın önceliği olmadığını ve önceliğin komşu ülkelerle Hindistan’a gaz ihracatı olduğunu söyledi.

Zamani Niya IRNA’ya yaptığı açıklamada, Avrupa pazarının İran için iyi bir Pazar olmadığını zira Avrupa’nın şu an ihtiyacından daha fazla gaz aldığını söyledi.

İran’ın Avrupa pazarından pay alması gerektiğini ifade eden Zamani Niya, Avrupa’nın gaz ihtiyacından fazla gaz almasından dolayı İran için öncelik taşımadığını söyledi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uygulanması ve ambargoların giderilmesine değinen Zamani Niya, bunların enerji diplomasisine ve gaz ihracat projelerinin takibi için fırsatlar yarattığını söyledi.

Çeşitli projelerin sonuçlanması ile bu sene sonuna kadar İran gaz üretimi bir milyar metre küpü aşacaktır.

Yapılan planlamalara göre 6. Kalkınma planının sonuna kadar İran’ın yıllık 80 milyar metre küp gaz ihraç etmesi gerekir.

İran’ın komşularından Türkiye, İran gazının en büyük müşterisidir, ayrıca Ermenistan ile elektrik karşısında gaz alım anlaşmadı ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile de gaz SWAP anlaşması mevcuttur.

CEVAP VER