Sinemanın dünü, bugünü ve geleceğini değerlendiren film makinisti Vedat Şahin, “Sinema zaman zaman düşüş yaşar ancak tekrar ayağa kalkar. Yani sinema hiçbir zaman tarih olmaz, her zaman ayakta kalır.” dedi.

Sinemada dijital film gösterimi yapılmaya başlandıktan sonra makinistliğin bir zorluğu kalmadığına değinen Vedat Şahin, “Ancak eskiden 35 mm filmler biraz zahmetliydi, onu herkes yapamazdı ve kurs almak gerekirdi. Kursu yine sinemadan alırdık. Yani sinemanın okulu yine sinema olurdu.” diyerek, meslek hayatına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Açıkhava sinemasında meşrubat satardım

“Sinema aşkı çocukluğumda başladı, 12-13 yaşlarındaydım. O zamanlar Açıkhava sinemaları vardı. Oralarda meşrubat satardım ve o yıllarda makinistliğe heveslendim. Dikimevinde Açıkhava Lalezar Sinemasında üç sezon yani 3 yıl çalıştım. Hevesli olduğum için film başlayınca makinistin yanına çıkar ondan bilgi alırdım. Açıkhava’da bana yardımcı olan o makinist Savaş Özlü ile hala bağımız kopmadı. Kendisi 75 yaşında, en son geçen hafta görüştük.

Sinemada dijital film gösterimi yapılmaya başlandıktan sonra makinistliğin bir zorluğu kalmadı. Ancak eskiden 35 mm filmler biraz zahmetliydi onu herkes yapamazdı ve kurs almak gerekirdi. Kursu yine sinemadan alırdık. Yani sinemanın okulu yine sinema olurdu.

Sinemanın şu anki rakipleri Disney Plus, Netflix ve YouTube platformları

Film hazırlama, film sökme, makineye film takma ve gösterime geçme (film oynatmaya geçme) bunlar artık tarihe karıştı. Makinistliğin bir değeri kalmadı, herkes dijitale geçti. 35 mm’de biraz değerimiz vardı, biraz tutuluyorduk. Şimdi maalesef o kalmadı, dijitalden dolayı artık herkes bu işi yapabilir hale geldi.

Sinema zaman zaman düşüş yaşar ancak tekrar ayağa kalkar. Yani sinema hiçbir zaman tarih olmaz, her zaman ayakta kalır. İlk etapta bir video olayı çıktı biraz sinemayı sarstı ama yine ayakta kalmayı başardı. Sonra özel TV kanalları çıktı yine ufak bir sarsıntı geçirdi ama yine ayakta. O şekilde bir dalgalanma oluyor.

Sinemanın şu anki rakipleri Disney Plus, Netflix ve YouTube gibi platformlar. Film şirketleri bazı filmleri sinemaya vermeyip o tür özel platformlara veriyorlar. Mesele Şahan Gökbakar ve Ata Demirer’in sinemaya verilmeyen ve bu tür platformlarda yayınlanan filmleri vardı.

Vizyon filmler 15 Eylül – 20 Mayıs Kış Sezonunda yayınlanır

Filmleri İstanbul film şirketlerinden alıyoruz. Her filmin kendi şirketi vardır; Mars Dağıtım, Warner Bross, Özen Film gibi sinemaya film gönderen şirketler. Örneğin “Nefes” filmi Mars Dağıtımın, “Lohusa” filmi UIP film şirketinindir.

Vizyon filmlerin oynadığı kış sezonu 15 Eylül’de başlar, Mayıs’ın 20’sinde sona erer. 20 Mayıs-15 Eylül arasındaki yaz döneminde işler biraz daha düşük olur. Bu dönemde normal, orta halli filmler gösterime girer (vizyon filmler değil). Yaz sezonu filmleri Haziran başında belli olur.

Şu an vizyonda olan filmler: Atatürk, Nefes, Ölümlü Dünya ve Napolyon. Ayrıca sezon boyunca yeni filmler gelir.

Atatürk filmi ortalama bir ay oynayacak. Film gösterimleri 4-6 hafta arasında değişir. Film iş yaparsa devam ederiz, düşerse gösterimden çıkartırız.

Günde 5 seans olur; saat 11.00’de başlar, son seans 20.45’tedir.

Film makinistliğine 1986’da başladım. Daha önce değişik sinemalarda çalıştım; Batı Sineması, Nergiz Sineması, Atakule’deki eski Ata On Tower ve 2011 yılından beri de Kızılırmak Sinemasındayım. Kocatepe Mahallesindeki Kızılırmak Sineması 1960 yılından beri faaliyette, dört salonu var ve işletmesini 1996’dan beri Can Köksal yapıyor.” (kaynak:haymanagaztesi.org)

CEVAP VER