ABD Donanması, bu ay Northrop Grumman tarafından yükseltilen ilk E-6B Mercury’yi teslim aldı ve savaş uçağına gelişmiş havadan stratejik iletişim yetenekleri sağladı.

Northrop Grumman, yükseltmeleri geçen yıl Lake Charles’taki Uçak Bakım ve İmalat Merkezinde gerçekleştirdi. Donanma ile yaptığı Entegre Bakım ve Modifikasyon Sözleşmesi (IMMC) kapsamında, 2027 yılına kadar birden fazla E-6B Mercury uçağını elden geçirecek. 111 milyon $’lık sözleşme, hava araçlarının komuta, kontrol ve iletişim işlevlerini iyileştirmek için Blok II olarak adlandırılan altı büyük değişiklik sağlıyor. Böylelikle Ulusal Komuta Otoritesi ABD’nin stratejik ve stratejik olmayan güçleriyle bağlanabilecek.

İkinci uçağın yükseltmesi devam ediyor.

Donanma ile birlikte çalışan Northrop Grumman, mühendislik, planlama, yönetim ve üretimi kapsayan süreç iyileştirmelerini uygulayarak sözleşmenin gerekli olan altı aylık geri dönüş süresine yaklaşıyor. İlk kez tüm kurulumdan tek bir şirket sorumlu oluyor, bu da bürokrasiyi azaltıyor ve hızı artırıyor.

Nükleer caydırıcılık görevini yerine getirecek olan uçağı “Stratejik İletişim Kanadı 1” (SCW-1) pilotları 6 Haziran’da teslim alarak Oklahoma’daki Tinker Hava Kuvvetleri Üssü’ne uçurdu.

E-6B Mercury, bir iletişim rölesi ve stratejik havadan komuta uçağıdır. Kriz zamanlarında ülkenin üst düzey liderliğini deniz balistik füze kuvvetleriyle birleştiren “Sorumluluğu Al ve Dışarı Çık” (Take Charge and Move Out/TACAMO) misyonunu ve ABD karatabanlı kıtalararası balistik füzelerin havadan fırlatılmasını kolaylaştıran Havadan Komuta görevini yürütür.

ABD Donanması Hava Keşif Filosu 3 ve 4 tarafından “Stratejik İletişim Kanadı 1” (SCW-1) altında Tinker Hava Kuvvetleri Üssü’nden uçurulur. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER