ABD Hava Kuvvetleri için üretilen ilk Boeing KC-46A Tanker uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yeni uçak havadan operasyonel kontrollerin tamamlanmasının ardından teslim edilecek.

ABD Hava Kuvvetlerine gelecek yıl teslim edilmesi planlanan ilk Boeing KC-46A tanker uçağı 5 Aralık’ta ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Washington, Paine Field Havaalanından yerel saatle 10:32’de kalkan uçak 3,5 saatlik uçuşun ardından yere indi.

Uçuş sırasında tanker uçağı 39 bin feet irtifaya çıkaran Boeing test pilotları, Federal Havacılık İdaresi (FAA) onaylı uçuş profilinin bir parçası olarak motorlarda, uçuş kontrollerinde ve çevre sistemlerinde operasyonel kontroller gerçekleştirdi.

Bir sonraki uçuştan önce bu uçuşa ait uçuş sonrası kontrolleri gerçekleştirecek olan ekip uçuş aletlerinin kalibrasyonunu da yapacak.

1.600 KEZ YAKIT İKMALİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yeni tanker uçak, KC-46 programının bugüne kadar uçan yedinci uçağı oldu. Test ve sertifikasyon uçuşları için kullanılan daha önceki altı uçak toplam 2.200 saat uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuşlar sırasında F-16, F/A-18, AV-8B, C-17, A-10, KC-10 ve KC-46 uçaklarıyla 1.600’den fazla temas gerçekleştirildi.

Boeing’in ticari 767 gövdesinden imal edilen uçak şirketin Everett tesislerinde üretildi.

KC-46A, uluslararası havada yakıt ikmali usullerine uyan tüm müttefik ve koalisyon askeri uçaklarına yakıt ikmali yapmasının yanısıra yolcu, yük ve hasta nakli yapabilecek çok rollü bir tanker nakliye uçağı “MRTT” (Multi Role Tanker Transport) özelliğine sahip. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER