Brezilya asıllı Amerikalı kaykaycı Leticia Bufoni, kaykay tutkusu ile paraşütle atlama sevgisini birleştirdi ve uçaktan kaykay ile atlayan ilk kişi olarak tarihe geçti. Uçuş, Hollywood filmlerinde de sıkça kullanılan klasik bir C-130 uçağıyla gerçekleştirildi.

“Red Bull Sky Grind” kaykay projesi için tutkularından ikisini birleştiren profesyonel sokak kaykaycısı Leticia Bufoni, havadaki bir uçaktan kaykayla atladı ve sırtındaki paraşütle yere inmeyi başardı.

San Francisco, Kaliforniya’ya yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Merced kentinde, yaklaşık 3 bin metre yükseklikte uçuş halindeki bir uçağın içinde; kaykay rayı (grind rail) bulunan bir pistten gerçekleştirilen ve kaykay tarihinde daha önce hiç denenmeyen bu atlayış dünyada da bir ilk oldu.

Tüm bunlar, 1950’lerden beri göklerde olan ve neredeyse klasikleşen Hercules C-130 uçağında gerçekleştirildi: Aynı uçak “Hızlı ve Öfkeli 7” (2015) filminde de kullanıldı. Kaykay macerasını kaydeden ekipte, Tom Cruise’un oynadığı “Görevimiz Tehlike” (Mission: Impossible – Fallout Effect) (2018) kaydına katılan video yapımcısı ve paraşütçü Craig O’Brien vardı. Kayıt, Ağustos 2022’de Oscar ödüllü yönetmen ve senarist Quentin Tarantino’nun kullandığı aynı Panavision lensiyle yapıldı.

UÇAĞIN İÇİNDEKİ PİST

Kaykay pisti, California Skate Park’ın sahibi ve Tokyo Olimpiyatları’nda kullanılan pistten sorumlu Joe Ciaglia tarafından oluşturuldu. Leticia’yı on yılı aşkın bir süredir tanıyan ve bunun şimdiye kadar üstlendiği en sıra dışı proje olduğunu söyleyen Joe Ciaglia, “Hiç şüphe yok: Sportif mücadeleyi yeni bir ortamla, havayla birleştirmesi gerekiyordu ve her şeyin kesinlikle mükemmel olması gerekiyordu. Atlayışı filme almak için 50’den fazla kişi çalıştı.” dedi.

Red Bull’un Arjantin’deki hava sporları üssü Aerotelier’de, beş dünya rekoru bulunan ve hava akrobasisi ile tanınan Amerikalı paraşütçü Jeffrey Provenzano ile eğitime başlayan Leticia Bufoni, paraşütle atlamada kendini geliştirerek gerçekleştirdiği 100 atlayışın ardından tek başına atlayış için sertifika aldı.

FİLM KAYDI

Kayıt ekibinin bir parçası olan ve geniş bir film deneyimine sahip bulunan Craig O’Brien, “Mission: Impossible – Fallout Effect”in yanı sıra “Iron Man” ve “Black Widow” gibi gişe rekorları kıran filmlerde yer aldı. Çekimlerin kolay olmadığını belirten O’Brien, “Bu bir zamanlama meselesiydi, benim o rampaya doğru zamanında adım atmam gerekiyordu. Daha erken gitseydim, çekimde çok küçük görünürdü. Çok geç kalırsam da kameranın yanından geçerdi ve ona omzumun üzerinden bakmak istemedim ve sonuçta her şey yolunda gitti.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER