TÜRKSOY’un edebiyat alanındaki etkinliklerinden olan ve bu yıl Azerbaycan Edebiyatının 18. yüzyıl temsilcilerinden Molla Penah Vagif’in doğumunun 300. yılına ithaf edilen “Türk Dünyası Şairler Buluşması”, “2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan”da (Kazakistan) düzenlenecek.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı, Güney Kazakistan Vilayeti Valiliği, Türkistan Belediye Başkanlığı işbirliğinde Hoca Ahmet Yesevi’nin ömür sürdüğü topraklarda 25-26 Ağustos 2017 tarihlerinde gerçekleşecek “Şairler Buluşması”na Türk Dünyasını temsilen Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Gagauz Yeri (Moldova),  Başkurdistan (RF), Dağıstan (RF), Saha Yakut (RF) ve Tataristan’dan (RF) 25 şair katılacak.
Türk Dünyasının yaşayan güçlü şairlerini bir araya getirerek bulundukları ülkelerin kültür, edebiyat ve sanatının tanıtımına katkı sağlayacak “Şairler Buluşması”, ayrıca, Türk Dünyasının genç kuşaklarına Türk dilinin, kültürünün, edebiyatının ve şiir sanatının aktarılmasına olanak sağlayacaktır.
Etkinlik kapsamında, Türk Dünyası şairlerine, Hoca Ahmet Yesevi’nin de türbesinin bulunduğu Türkistan’ın tarihi ve turistik mekanları tanıtılacaktır.
TÜRKSOY üyesi ülkelerde 2017 yılı, doğumunun 300. yıldönümü münasebeti ile “Molla Penah Vagif Anma Yılı” olarak ilan edilmiştir. 18. yüzyıl Azerbaycan Edebiyatının en güçlü temsilcilerinden biri olan Molla Penah Vagif, Azerbaycan şiir sanatında güzellik ve sevgi şairi olarak bilinmektedir. Onun gerçekçi ve halkın duygularını anlatan şiirleri dil, üslup ve estetik açıdan da güzelliğini ve güncelliğini korumaktadır.  Vagif’in yüzyıllardır unutulmayan ve dillerden düşmeyen şiirleri defalarca yayımlanmış, şair hakkında birçok makale ve eserler yazılmıştır.
2010 yılında İstanbul’da düzenlenen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirvesi”nde TÜRKSOY’un önerisiyle hayata geçen “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması çerçevesinde, her yıl, TÜRKSOY’a üye ülkelerin önemli şehirlerinden biri, o yılın “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak ilan edilmektedir. Bu kapsamda, “2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilen Kazakistan’ın Türkistan (Yesi) şehri, TÜRKSOY tarafından düzenlenen, Türk Dünyasının kültür ve sanatının tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

CEVAP VER