Avustralya’da geçtiğimiz birkaç hafta içinde Büyük Set Resifi’ne “Okyanus Gözcüsü” (The Ocean Sentinels) adlı yeni bir dizi büyük ölçekli hibrit form heykeli yerleştirildi. Heykeller resmi olarak 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’nde lanse edilecek.

Çalışmalar ağırlıklı olarak, deniz bilimi ve deniz koruma alanındaki çalışmaları son derece takdir edilen ve resif ekolojileri anlayışında etkili olan bilim adamlarının temsili olacak. Her Okyanus Gözcüsü, insan figürünün ve bireylerin özel çalışma ve uzmanlık alanlarına atıfta bulunan doğal deniz unsurlarının karmaşık bir sentezini oluşturuyor. Şnorkel parkuru, Büyük Set Resifi’nin zengin tarihini ve dünyanın önde gelen bazı deniz bilimi kurumlarıyla bağlantısını ve yerli kültür ve geleneklerle olan güçlü bağlarını kutlayarak, eğitici ve bilgilendirici bir giriş oluşturmayı amaçlıyor.

Avustralya’nın Queensland sahili açıklarındaki Mercan Denizi’nde bulunan Büyük Set Resifi’ndeki bu sekiz parçanın tümü, Avustralya’daki Sualtı Sanatı Müzesi (Museum of Underwater Art/MOUA)’nın üçüncü ve son üyesini oluşturuyor. Yeni bir pH nötr, düşük karbonlu yerküre dostu yeşil betondan yapılan ve denizcilik paslanmaz çeliği ile güçlendirilen sanat eserlerinin yüzeyleri ve formları, deniz yaşamı tarafından kolonize edilmek üzere tasarlandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER