İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, İran ve Afganistan Güvenliğinin bir birine bağlı ve ayrılmaz olduğunu belirtti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Milli Güvenlik Müşaviri Mohammad Hanif Etmer ile Tahran’da görüşen Şemhani, terörist ve tekfirci gurupların şekillenmesi ile mücadelenin komşu ülkeler arasında koordinasyon gerektirdiğini belirtti.

Şemhani, tekfirci ve terörist gurupların mali ve istihbarat ve silah yönünden bazı gerici bölge ülkeleri tarafından dini okullar ve sosyal kurumlar kisvesi altından desteklenmesinden duyduğu kaygıyı dile getirerek, ‘’Bu destekler istikrarsızlığın artması, mezhepsel ve etnik çatışmaları ve Afgan hükümetinin o ülkenin gelişmesi ve imarı çabalarının heba olmasına sebep olmaktadır’’ dedi.

İki ülke arasında geniş kültürel ve medeniyet geçmişine değinen Şemhani, ‘’İstikrarsızlıkla mücadelede istişarelerin devamı ve tecrübelerin paylaşımı iki ülke sınırlarında sebat ve istikrarın şekillenmesi ile kalıcı ve ortak menfaatlerden yararlanmaya sebep olacaktır’’ dedi.

İki ülke arasında 4’lı işbirliği komitelerin daha fazla faal olması gerektiğini ve bu yöndeki engellerin kaldırılmasını isteyen Şemhani, ‘’Mevcut sorunların çözümü için anlaşılan yapıların etkili faaliyetleri yönünde çaba sarf etmemek iki ülke liderlerinin ortak menfaatler doğrultusunda etkili adımlar atılması yönündeki siyasi iradesinin yavaşlamasına sebep olacaktır’’ dedi.

Etmer de Afgan askeri ve güvenlik güçlerinin yerel güçlerden yararlanarak terörizmin kökünün kazıtılması ve iki ülke ortak sınırlarında kargaşa yaratmak isteyenlerle karşı mücadele ettiklerini söyledi.

 

CEVAP VER