Ankara Berlin hattındaki restleşmeye Almanya’da Sosyal Demokratlar Genel Başkanı ve Başbakan adayı Martin Schulz da katıldı. Schulz , Şansölye Merkel’in Türkiye’ye yönelik yumuşak tavrını eleştirdi.

Alman televizyonu ARD’ye verdiği röportajda Schulz, Şansölye Merkel’i “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın provokasyonlarına karşı tereddütlü bir tavır izlemekle” suçladı.

“Erdoğan’ın bizi parmağında oynatmasını daha ne kadar izleyeceğiz? Bir noktada ya yasal prensipler uygulanır ve bu insanlar serbest bırakılır ya da Türkiye’nin tüm uluslararası kuralları hiçe sayarak yaptıklarına karşılık Almanya sert bir tavır alır. Almanya başbakanı olarak ben kesinlikle böyle yapardım.”

Schulz ayrıca Türkiye’de tutuklu bulunan ve aralarında gazeteci Deniz Yücel’in de bulunduğu Alman vatandaşlarını kast ederek Merkel’in pasif kaldığına işaret etti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye’de tutuklu Alman gazeteciler ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden dolayı, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin genişletilmeyeceğini, AB’den Türkiye’ye yapılacak mali yardımların ise ‘yalnızca paranın gittiği yerlerin bilindiği alanlara gideceğini’ söylemişti. Merkel, ‘Tüm tutuklu gazetecilere sahip çıkmalıyız’ demişti.

Öte yandan Alman Bild gazetesinde çıkan bir habere göre Türkiye’de toplam 54 Alman vatandaşının tutuklu olduğu yazıldı.

CEVAP VER