Rusların Ilyushin IL-103 tipi tek motorlu uçağı modernize edilerek Macaristan’da lisanslı olarak üretilecek. Rus havacılık teknolojilerinin Avrupa pazarında talep gördüğünün bir kanıtı olarak değerlendirilen bu gelişme iki ülke arasındaki iş ilişkilerini de olumlu etkileyecek.

Rus Birleşik Uçak Şirketi (UAC) bünyesinde yeralan Ilyushin ile Macar Havacılık Mühendisliği şirketi arasında 4 kişilik, hafif ve çok amaçlı uçağın modernizasyonu ve lisanslı üretimi için 17 Mart’ta bir anlaşma imzalandı. Dünyada, bu sınıftaki uçaklara istikrarlı bir talep bulunuyor.

Taraflar, Macaristan’da IL-103 hafif, çok amaçlı uçağın bir üst versiyonunu geliştirmek ve üretmek için birlikte çalışmayı kabul etti.

Güncellenen IL-103, önceden işletilen dört koltuklu, tek motorlu pistonlu yolcu uçağının modernize edilmiş bir versiyonu olacak. Yüksek aerodinamik özellikleri, konforlu ve geniş bir kabini, güvenilir bir motoru ve modern aviyonikleri bir araya getiren uçak, kısa ve asfaltsız pistler dâhil olmak üzere her türlü iklim koşulunda çalıştırılabiliyor ve hangarsız depolama imkânı sunuyor.

TİP SERTİFİKALARI DEĞİŞECEK

Sözleşmenin bir parçası olarak, genel havacılık pazarına başarılı bir giriş için gerekli olan uçağın mevcut tasarım belgelerinin dijitalleştirilmesi ve modernize edilmesi planlanıyor. IL-103 tipi uçağın yükseltilmiş versiyonunun yer ve uçuş test sonuçlarına dayanarak, mevcut tip sertifikalarında büyük bir değişiklik yapılması planlanıyor.

Modernize edilmiş IL-103, uçağın çeşitli versiyonlarının müşterinin talebi üzerine üretilebileceği temelde evrensel bir platform olacak. Uçak; eğitim, özel kullanım ve turizm, acil tıbbi bakıma ihtiyacı olanların taşınması, yolcuların ve küçük yüklerin ulaşılması zor bölgelere taşınması, çevresel izleme, devriye gezme ve tarım gibi faaliyetlerde kullanılabilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER