Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Ankara Sanayi Odası ve ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in ev sahipliği yaptığı ziyarette Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu da hazır bulundu. Ruanda Büyükelçisi ziyarette Sanayicilerle işbirliği yapma ve iki ülke arasındaki ticari hacmi geliştirmek adına fikir alışverişinde bulundu.
Ziyarette Afrika’nın tüm ülkelerinin keşfedilmeyi bekleyen eşsiz birer hazine olduğunu söyleyen Başkan Özdebir, “Afrika’nın en güçlü ekonomileri arasında Ruanda dikkat çekiyor. İthalatına baktığımızda tahıl ürünleri başta olmak üzere elektrikli makina, makina aksamı ve parçaları, motorlu taşıtlar, yedek parça, demir-çelik ve ecza ürünlerinin başı çektiğini görülürken İhracat ürünü ise kahve ve çay olarak öne çıkıyor. Ülkemizin 2016 yılında Ruanda ile ticareti 45 milyon dolara ulaştı. Ancak bu, olması gereken düzeyin çok altında. Bizler üreten sanayici işadamları olarak, ülkemizin ticaret hacmini arttırmak için daha çok çalışmalıyız. Çünkü hem Ruanda hem de Türkiye daha fazlasını gerçekleştirebilecek potansiyele sahip” dedi.
İki ülke arasında atılması gereken adımlar olduğunu da vurgulayan Özdebir, “Vize Muafiyeti, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Serbest Ticaret Anlaşmaları da bir an önce imzalanarak ticari ilişkilerimizin hukuki altyapısını tamamlamalıyız, şunun da altını çizmek isterim ki, bizler her anlamda yanınızda olmaya ve İkili ticari ilişkilerin daha iyi seviyelere gelmesi adına ASO ve ASO 1.OSB yönetimi ve üyeleri olarak işbirliğine hazırız” ifadelerini kullandı.
Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ise; ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmaları ziyaret ettikten sonra “Gerçekleştirdiğimiz ziyarette daha fazla bir araya gelmemiz gerektiğini gördük. Türk iş dünyasıyla Ruanda iş dünyası arasında daha iyi bir iletişim sağlayabiliriz. Zira birbirimizi tanımazsak iş yapamayız” değerlendirmesini yaptı.
Ruanda’nın çok fazla ithalata bağımlı olduğuna dikkat çeken Nkurunziza şunları söyledi: “Burada size bir fırsat çıkıyor. Biz ayakkabıdan mobilya ve cam ürünlerine kadar Türkiye’den gelen hemen hemen her şeyi Dubai üzerinden ülkemize sokuyoruz. Bu da maliyetleri arttırıyor. Doğrudan ticaret yaparak aracıları ortadan kaldıralım. Böylece hem siz hem de biz avantaj elde ederiz”
Konuşmaların ardında Bölgede yer alan ASO Teknik Koleji ve Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi’nin derslik, atölye ve laboratuvarlarını gezerek öğrenci ve öğretmenlerle sohbet eden Nkurunziza, Bölgede uygulanan eğitim-öğretim faaliyetlerini yerinde inceleme fırsatı verildiği için Başkan Özdebir’e teşekkür etti. Bölge firmalarından Laressa Ofis,Ersa Mobilya ve Hitit Mobilya firmalarını gezen Ruanda Büyükelçisi, ASO 1.OSB’ye hayranlığını vurguladı.

CEVAP VER