Sene başında Antarktika Okyanusu’na bilimsel araştırmalar yapmak üzere sefere çıkan Greenpeace ekibinden üzücü haberler var. Dünyanın en güneyinde bile denizin derinlerinden toplanan 8 örneğin 7’sinde mikroplastik tespit edildi. Bu sonuç okyanuslarımız için endişe verici.

Bugün Dünya Okyanus Günü. Karbondioksiti soğuran ve iklim değişikliği ile mücadelede bize destek olan sağlıklı okyanuslar, gezegenimizin geleceği için çok önemli. ABD, İngiltere ve Kanada’da mikroplastikler çoktan yasaklandı.

Antarktika Okyanusu’nda yapılan araştırmaya dair önemli detaylar:

  • Denizin derinliklerinden 8, yüzeyinden 9 su örneği alındı.

  • Alınan örneklerde litre başına en az bir mikroplastik lifi tespit edildi.

  • Denizin derinliklerindeki örneklerin 7’sinde; yüzeydeki örneklerin de 2’sinde mikroplastiğe rastlandı.

  • Alınan 9 kar örneğinin 7’sinde de zararlı kimyasallara rastlandı. Söz konusu kimyasalların endüstriyel üretim ve tüketim kaynaklı olduğu (örneğin suya dayanıklı outdoor ürünler gibi) belirtildi.

NOT: Mikroplastikler, büyük plastik parçalarının dalgalarla sürüklenmesi, aşınması ve günışığında ayrılması sonucu daha küçük parçalara ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğindeki mikroplastikler ile çamaşır makinelerinden yıkanan giysilerden kopan lifler de evlerimizden okyanuslara kadar ulaşıyor.

CEVAP VER