Airbus tarafından geliştirilen Perlan II planörü, U-2 keşif uçağının irtifa rekorunu da geçerek 76 bin 112 feet irtifaya yükseldi.

Arjantin, Patagonya’da pilotlar Jim Payne ve Tim Gardner’in 76.112 feet (23.198 metre) irtifaya ulaştıkları dünkü uçuşun ardından, ABD Hava Kuvvetlerinin ünlü keşif uçağı U-2 Dragon Lady ile 17 Nisan 1989 tarihinde pilot Jerry Hoyt tarafından kırılan 73.737 feet’lik rekor da tarihe karışmış oldu.

U-2 keşif uçağı 7.700 kg itme gücü üreten bir motorla desteklenmesine rağmen motorsuz ve sadece 680 kg ağırlığındaki Perlan II planörü dağ rüzgârlarının kutuplardaki girdaplarla birleştiği nadir stratosferik akımları kullanarak rekor irtifaya yükselebiliyor.

Pilotlar Jim Payne ve Tim Gardner

SR-71 BLACKBIRD REKORU ELİNDE BULUNDURUYOR

İnsanlı bir uçağın ulaştığı irtifa rekoru 85.069 feet’le SR-71 Blackbird’e ait bulunuyor. Perlan II planörüyse 90 bin feet irtifaya tırmanabilecek şekilde tasarlanan basınçlı bir kabine sahip.

Güney yarımkürede mevsimin uygun olması ve dağlardaki stratosferik hava akımlarının elvermesi halinde Eylül ayı ortalarına kadar sürecek denemelerin ardından Patagonya’dan ayrılacak olan uçuş ekibinin daha kaç deneme yapacağı hava durumuna göre belirlenecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER