Sen kimsin, hangi görüşünü Pele’den üstün tutuyorsun, seyisliğin ne kadar? Mesleği yorumculuk, bıçağının sadece bir yanı kesen adamlar kendilerini ne kadar da abartıyor? Bu şişkin egonun sebebi ne de Pele’yi bir yana itiyorsun?Ondan sonra Pele güzellemeleri yapmaya çalışıyorsun ama zevahiri kurtaramadın!

Haberciliğin de yok, “Burası spor programı değil neticede!” diye ahkam kesiyorsun, şımarık şımarık “Başka ölüm haberi var mı” diye soruyorsun bir de?

Ölümle dalga mı geçilir?

Pele dediğin adam bir futbol abidesi idi.

Edson Arantes do Nascimento 1363 maçta 1279 gol atmış, bunların 77’sini Brezilya Milli Takımında (Neymar ile birlikte milli forma altında en fazla, hem de 92 karşılaşmada), 17 yaşında iken 1958’de Dünya Kupasında gol atan en genç futbolcu ünvanını almış, 1958, 1962, 1970 olmak üzere üç dünya kupası kazanmış, 1970’de 4 gol üç asistle kayıtlara geçmiş, FIFA tarafından “En İyisi” olarak tanımlanmış, 2000’de “Yüzyılın Futbolcusu” seçilmiş, kariyerinde 25 kupası bulunan bir futbol insanı.

Ayrıca, 1999 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından “Yüzyılın Atleti” seçildi. Time Dergisi “20.Yüzyılın En Önemli 100 İnsanı” arasında Pele’yi de yazdı. 3 yıl Brezilya Spor Bakanlığı yaptı. UNICEF için çalıştı, yoksulluğun azaltılması ve olanağı olmayan çocukların eğitime ulaşabilmesi için kendi vakfını kurdu.

Bu kadar ve daha fazlasına vallahi adam senin kadar havalı değildi!

Ya sen, işkembe-i kübradan sallayarak şişiniyorsun. Tam da Luigi Malerba’nın dediği gibi, size tahammül edebilmek için yazıyorum ben, kimseye sataşmak istemiyorum aslında!

Ben şuna da katlanamıyorum; yaşayan insan efsane olur mu? Olmaz.

“Futbolun efsanesi Pele öldü” diye yazıp söylüyorlar ya dayanamıyorum. Pele öldü ve efsane oldu!

*

Pele sonuçta geçtiğimiz yüzyılın futbolcusu idi. Maradona da öyle, Puşkaş, Didi, Vava, Rummenigge, Di Stefano, Beckenbauer, Ardiles, Cruyff, Maier, Didi, Baggio ve sayamadığımız niceleri gibi.

Bizim spor medyasında alt kültürden sallamalar pek yaygındır. Pele ile Ronaldo, Maradona ile Messi veya Mbappe karşılaştırılır mı?

Aralarında 100 yılı kapsayan zaman farkı var.

O arada beslenme alışkanlıkları, futbol anlayışları değişti. Antrenman dediğiniz olgu artık bir bilim oldu. Taç atışı antrenöründen uyku hocasından, serbest vuruştan faul tekniklerine kadar her şey öğretiliyor. Toplar, sahalar, malzemeler değişti.

O nedenle o günün yıldızları ile bugünün starlarını yarıştırmayalım. Çünkü mümkünü yok, anlamı da! Getirin Baggio’yu bugünün hızıyla nasıl başedecek demek istemiyorum saygıdan. Gerçi onlar bunu söylüyor dürüstçe!

Ama sizin kafalar değişmedi bir türlü, bir de bizim futbol idarecilerinin!

Kolayına kaçıveriyoruz hemen!

Sivas-Galatasaray maçında gol iptal edildi, niyesi yok! Açıklaması yok! TFF Başkanı umre ziyaretinden mesaj atmış, “Beni bekleyin” diye, MHK’nın ismi de cismi de yok ki, bu hakemler böyle.

Dedik ya, sırf size katlanmak için yazıyorum!

 

CEVAP VER