Pakistan’da suç işleyen ve bu ülkeden kaçmaya çalışan ABD Büyükelçiliğinde görevli askeri ataşenin ülke dışına çıkışı yasaklandı.

7 Nisan’da bir trafik kazasına karışan ve kırmızı ışık ihlali nedeniyle motosikletli bir sivilin ölümüne sebebiyet verdiği öne sürülen Amerikan Askeri Ataşesi Albay Joseph Emanuel Hall yurtdışına kaçmak üzereyken yakalandı.

Cuma günü, İslamabat Yüksek Mahkemesi; merhumun babası tarafından yapılan başvuru üzerine, ABD diplomatının ülkede mutlak bir dokunulmazlığa sahip olmadığına karar vermişti.

Cumartesi günü 11.15’te Afganistan, Bagram Üssünden kalkan ABD Hava Kuvvetlerine ait C-130 askeri nakliye uçağı özel olarak bu kişiyi ülkeden çıkarmak için Nur Khan Hava Üssüne indi. Elçilikten yaklaşık sekiz kişinin eşlik ettiği Albay Hall uçağın inişinden beş dakika sonra üsse ulaştı. Pakistanlı yetkililer Hall’un çıkışına izin vermeyerek pasaportuna el koyunca C-130 saat 16.00’da Bagram’a geri döndü.

Diplomatın polis karakolundan kaçmasına yardım edenler için de tutuklama emri verildi.

18 Nisan 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi; ceza kovuşturmasından diplomatik dokunulmazlık sağlıyor.

Bu Amerikalı diplomat, Amerika’nın Pakistanlı diplomatlara ülkede dolaşım sınırlaması getirmesi ve ardından Pakistan yönetiminin de Amerikalı diplomatlara dolaşım kısıtlaması getirmesinden bir gün sonra gözaltına alındı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER