Çekyalı uçak imalatçısı Let’in bağlı olduğu Omnipol Grup yönetimi, Özbekistan Havayollarına iki adet L 410 UVP-E20 turboprop uçağı teslim etti.

Edinilen uçaklar, küçük yolcu gruplarının taşınması amacıyla iç hatlarda sefer sayısının artırılması ve ülke içinde iç turizmin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Bu uçaklar ultra kısa pistlerde kullanılacak ve ülke içindeki rota ağının onlarca yıldır hava bağlantısı olmayan Zarafşan, Şehr-i-Sebz, Andican gibi şehirlere genişletilmesine olanak sağlanacak.

Havayolu, Fergana Vadisi, Zaamin, Cizzak, Siriderya, Sariasiya ve daha birçok şehir dahil olmak üzere uzun yıllardır hava bağlantısı olmayan şehirlerle bağlantıları yeniden kurmayı planlıyor.

Kunovice’de teslim alınıp uçuş performans testlerinden geçen ilk L 410 uçağı, Bulgaristan, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’da duraklı iki günlük bir yolculuğa çıktı ve başkente indi. Uçak, tescilinden birkaç gün sonra Semerkant’a ilk uçuşunu tamamladı.

GELENEKSEL SU TAKIYLA KARŞILANDI

Özbekistan Havayollarının teslim aldığı ikinci L 410 UVP-E20 uçağı ise Jizak Bölgesi Zaamin’de yeni bir havalimanının açılış töreninde yer aldı. Taşkent’ten uçan L 410 geleneksel su takıyla karşılandı. Muazzam turizm potansiyeline sahip bir bölge olan Zaamin’de gelişimin temel itici gücünü turizm oluşturuyor.

Havalimanının açılması, özellikle gıda sektörü, konaklama, ulaşım altyapısı ve hizmet sektörlerinde istihdamı artıracak. Yeni havalimanı, bin 200 metre uzunluğunda asfalt pisti, kontrol kulesi ve 30 yolcu kapasiteli terminaliyle 60 hektarlık bir alana yayılıyor. Bu havalimanından düzenli L 410 seferlerinin de yapılması planlanıyor.

Teslimatlara ilişkin görüşlerini açıklayan OMNIPOL Grup Başkanı Jiří Podpera, “Bunlar muazzam potansiyele sahip bir ülkeye teslim edilen ilk uçaklar. Halen, daha fazla teslimat için fırsatları tartışıyoruz. Özbek ortaklarımıza L 410 uçağının başarılı bir şekilde işletilmesini diliyor, uzun vadeli ve verimli bir işbirliği temenni ediyoruz.” ifadesini kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER