Dünyanın en küçük çift motorlu uçağı Cri-Cri bir otomobilin üzerinden havalanarak gerçekleştirdiği uçuşuyla ABD’nin Wisconsin Eyaletindeki Oshkosh Airventure hava gösterilerine renk kattı.

Ev yapımı uçak imalatçısı ve Airbus çalışanı olan üç Fransız pilot tarafından kurulan Cricri takımı gösterilerini Ford Explorer (SUV) arazi aracı üzerine yerleştirilen bir rampadan havalandırdıkları ev yapımı Colomban Cri-Cri uçağıyla gerçekleştirdi.

Ekip üyesi Lionel Adroit uçurduğu Cri-Cri’yi Fransa’da planlarından inşa etti. Yerde bulunan Ford Explorer arazi aracını Daniel Patviel’in kullandığı gösteride güvenlikten sorumlu olan ekibin kadın üyesi Lucie Chapirot-Sarda ise yük, hız ve rampanın eğimini ayarlayarak arazi aracının içinden kuleyle iletişimi kurdu.

Kalkış esnasında yerdeki aracın fazla hızlanması durumunda rampada serbest halde duran Cri-Cri’nin arka tarafa düşme tehlikesi var. Ani fren yapılması durumunda da uçağın ön tarafa kayma riski bulunuyor.

 

AVRUPA’DAKİ GÖSTERİLERDE SUBARU VE BMW KULLANDILAR

Cri-Cri ile gerçekleştirdikleri bu şovu Fransa’da Subaru ve BMW otomobilleriyle üç yıl boyunca başarıyla yürüttüklerini söyleyen Lucie, hava gösterilerine davet edilmeleri üzerine Oshkosh’a geldiklerini ve bundan büyük bir onur duyduklarını belirtti.

Küçük, çift motorlu, evyapımı Cri-Cri, ismini tasarımcı Michel Colomban’ın kızının takma adından alıyor. Orijinal planlarında uzunluğu 12 metre, kanat açıklığı 16 metre olarak gözüken Cri-Cri, Fransa’nın Toulouse şehrinden hem karayolu hem de deniz yolu kullanılarak Oshkosh’a getirilmiş. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER