Başkent’te antika kitap satışı yapılan az sayıda yerden biri Anıttepe Mahallesi’ndeki Berdelacuz Sahaf dükkânı. Tarihçi bir babanın oğlu tarafından işletilen mekân antika kitap meraklılarının uğrak yeri haline gelmiş. Sahaflığın sadece ikinci el kitap alım satımı olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu söyleyen sahaf Mustafa Türkoğlu, “Bizim olayımız yani sahaflığın özü, daha nadir olanları bulup, koruyup, ilgilisine satmak üzerinedir.” dedi.

Ankara’nın değişik semtlerinde yıllarca sahaflık yaptığını belirten Türkoğlu, haymanagazetesi.org internet haber sitesine şu değerlendirmelerde bulundu:

Nadir olanları buluyoruz

“15-16 yıldır bu işi yapıyorum. Üniversiteden sonra işsiz kaldım, herhangi bir yere bağlanamadım. Babam, tarihçi Ömer Türkoğlu’nun da sonsuz desteğiyle bu işe başladım ve zaman içerisinde geliştirdim.

Burada çoğunlukla, kaba tarifle ikinci el kitap alım satımı yapılıyor. Ama tabi sahaflık o demek değil. Sahaflığı, sahafların piri sayılan rahmetli Muzaffer Ozak çok güzel tanımlamış, ‘Sahaflık ölenlerin kitaplarını alıp ölecek olanlara satma sanatıdır.’ diyerek.

Sahaflık denildiğinde insanların aklında ikinci el kitap gibi tezahür ediyor, ama o çok yanlış. Bizim olayımız yani sahaflığın özü, daha nadir olanları bulup, koruyup, ilgilisine satmak üzerinedir. Esas olay yakın tarihli kitabı satmak değil, onu butik kitapevleri yapıyor zaten.”

Eskiye dair çok şey var

Sahaf Mustafa Türkoğlu, ürün yelpazesi hakkında bilgi verirken de şunları söyledi:

“Elimizde 1749 yılından kalan ve bir rahibin cenaze töreni konuşmalarının yer aldığı Fransızca bir kitap ta var, 2023’te basılmış ikinci el kitaplar da var.

Sahaf dükkânımızda başta kitaplar olmak üzere dergi, kaset, CD, plak, gazete, tablo, fotoğraf, harita, pul, efemera, kartpostal ve eskiye dair eşyalar bulmak mümkün. 10 liraya satılan kitaplar, 150 bin liraya satılan tablolar var.

Müşteri yelpazemiz çok geniş

Düşük bütçeli mezatlar da düzenlediklerini ifade eden Türkoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Anıttepe’deki yeni adresimizde üç aydır faaliyet gösterdiğimiz bu dükkânda yeterli alanımız olduğu için çeşitli etkinlikler organize edebiliyoruz. Şu an konuklarımız için 30 oturma yerimiz mevcut ancak katılımcı sayımız 40’dan aşağı hiç düşmedi. Mesela resim sergisi açtık, fotoğraf koleksiyonu söyleşisi yaptık, kolaj atölyesi yaptık. Ve son olarak da her ayın üçüncü pazar günü burada bütçe dostu mezatlar düzenliyoruz. Neredeyse 5 liradan başlayan kitaplarla açık artırma yapıyoruz. Fotoğraf söyleşimize 20 yaşında üniversite öğrencisi de geldi 70 yaşında fotoğraf makinesi koleksiyoneri de geldi. O anlamda müşteri yelpazemiz çok geniş.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER