ABD’li Lockheed Martin’in Greenville, Güney Karolina’daki yeni idame destek tesisi, bakım için ilk F-16 savaş uçağını teslim aldı. Geçen hafta Kaliforniya, Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nden gelen uçak Pazartesi günü programa resmen dâhil edildi.

Amerika Kıtasında bulunan ve “Continental United States Depot” olarak adlandırılan tesis, Aralık 2020’de F-16’lar için duyurulan 900 milyon dolarlık, 10 yıllık ‘Teslim Zamanı ve Teslim Miktarı Belirsiz’ (IDIQ) programının bir parçası ve ABD Hava Kuvvetleri’nin ilk ABD merkezli endüstri deposu olma özelliğini taşıyor.

Yeni tesis, yaşam döngüleri boyunca uçaklara servis ve modernizasyon konusunda uzmanlaşacak. Lockheed Martin’den yapılan açıklamada, çalışmanın “depo seviyesinde bakım faaliyetleri, önceden tanımlanmış programa ait çalışma, uçak modifikasyonu ve plansız bakım faaliyetlerini” içereceği belirtildi.

Avrupa’da ve Pasifik Bölgesinde iki denizaşırı ‘Sözleşmeli F-16 deposu’ daha bulunuyor.

F-16 mükemmeliyet merkezi olarak konumlanan Greenville tesisinde bulunan 12 bakım ünitesinde; silah sistemlerinin büyük ölçüde onarımı, revizyonu veya tamamen yeniden inşası, parçaların üretimi için teknik yardım ve test sağlanması bekleniyor.

F-16’ların Orijinal Ekipman Üreticisi olan Lockheed Martin, 1976’dan beri ‘Savaşan Şahin’ (Fighting Falcon) olarak anılan 4 bin 600’ün üzerinde F-16 üretti.

Artık ABD Hava Kuvvetleri tarafından satın alınmasa da – F-16’lar ABD savaş uçağı filosunun yaklaşık yüzde 45’ini oluşturuyor – versiyonları İsrail, Pakistan, Türkiye ve Hollanda dâhil 25 yabancı müşteri için üretiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Depo seviyesinde bakım yapılacak ilk F-16 Greenville Tesisine geldi

CEVAP VER