Uluslararası Türk Kültürü Teşklatı TÜRKSOY tarafından geleneksel olarak düzenlenen Nevruz kutlamaları, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’da Nevruz Ateşi’nin yakılmasıyla başladı.

Bu yılki Nevruz kutlamaları TÜRKSOY, Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Belediyesi işbirliğinde, Kültür Başkenti Kastamonu’nun Cumhuriyet Meydanı’da geniş halk kitlelerinin katılımıyla gerçekleşti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın evsahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Ankarada bulunan çok sayıda diplomatik misyon şefleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri,Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden bir araya gelen sanatçılar ve Kastamonulular katıldı.

Kadim gelenekler unutulmadı

Baharın gelişini ve yeniden diriliği müjdeleyen Nevruz’un gelişi Cumhuriyet meydanında Nevruz Ateşi’nin Numan Kurtulmuş, Düsen Kaseinov, Yaşar Karadeniz, Tahsin Babaş tarafından yakılmasıyla başladı. Daha sonra Nevruz’un geleneklerinden olan yakılan ateşin üzerinden atlama ritüeli protokol tarafından gerçekleştirildi.

Bir başka gelenek olan “Demir dövme” ritüelinin ardından “Yumurta tokuşturma”ya geçildi. Nevruz kutlamalarının olmazsa olmazlarından “Yumurta tokuşturma” Bakan Kurtulmuş ve Genel Sekreter Kaseinov arasında tatlı bir mücadeleye dönüştü.

Protokol üyeleri arasında, boyalı Nevruz yumurtalarını “tokuşturma” mücadelesi, etkinliği izleyen çok sayıda basın mensubunun izdihamına neden oldu. Binyıldır süregelen Nevruz ritüellerinin ardından açılış konuşmlarına geçildi.

Kaseinov’dan Nevruz duası

Törenin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’dan Nevruz’u kutlayan halklar başta olmak üzere tüm insanlığın bayramını kutladı.

Kaseinov, Kastamonu’da Türk Dünyası’nın dört bir yanından, Sibirya’dan Orta Asya’ya, Kafkasya’dan Balkanlara konukları ağırladıklarını belirterek, “Nevruz kutlayan bu coğrafyalardan gelen misafir sanatçılarımızla Nevruz’un tüm renklerini, ortak kültürümüzün tüm zenginliklerini sergileyeceğiz. Nevruz Türk Dünyası’nın ortak kültürel mirası olduğu gibi aynı zamanda insanlığa mal olmuş bir kültürel değerdir. 2009 yılında UNESCO, Nevruz’u “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne dahil etmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 2010 yılında aldığı bir kararla “21 Mart” tarihini Uluslararası Nevruz Günü olarak ilan etmiştir. TÜRKSOY daha önce iki kez BM Genel Kurulu’nda, iki kez de UNESCO Merkezinde olmak üzere pek çok ülkede Türk Dünyası Nevruz Kutlaması gerçekleştirmiştir. Bu çabalarımız Nevruz’un tanıtımı ve Uluslararası boyutlara taşınması açısından ayrı bir anlam teşkil etmektedir.

Türk Dünyası’nda heyecanla ve sevinçle kutlanan, akraba topluluklarında yaşayan halklarımızın büyük bir bölümünde külütr ve gönül bağı oluşturan Nevruz bayramlarının dostluk, barış ve sevgi getirmesi dileğiyle hepinizin Nevruz bayramını kutlar, sözlerimi Nevruz duası ile bitirmek isterim:

Ey ulu tanrım!

Ocağımız hep tütsün, huzurumuz hep sürsün, kalbimizden sevgi, yuvamızdan mutluluk eksik olmasın!

Doğanın diriliş bayramı hürmetine; dünyamızda barış, yurdumuzda huzur, aramızda birlik ve dirlik baki kalsın.

Ulusumuzun ulu günü, yengi kün, yılbaşı, ergenekon, Mart dokuzu, jana jıl, kutlu olsun, bereketi dünyaya dolsun..

Türk Dünyası’nın ortak bayramı, Nevruz bayramınız kutlu olsun! “ şeklinde konuştu.

Kurtulmuş:”Nevruz’dan alınacak dersler vardır”

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, yaptığı konuşmasında Nevruz’un bin yılı aşkın bir süredir hayatın ve toprağın yeniden canlanışı olarak, Orta Asya’dan Balkanlar’a, Mezopotamya’dan Kafkaslara çok geniş coğrafyada halklar tarafından kutlandığını vurguladı. Nevruz kutlamalarında iştirak eden 18 ülkeden gelen misafirlere teşekkür eden ve bayramlarını kutlayan Kurtulmuş, Nevruz’un üç anlamı olduğunun altını çizerek “Nevruz yeniden doğuşu, yeniden dirilişi gösteren önemli bir bayramdır. Uzun kış aylarından sonra toprağın canlanması, tabiatın uyanması, uykuya çekilmiş gibi görünen canlı mahlukatın yeniden dirilişini sembolize eden bayramdır. Bize öbür dünyada yeniden dirilişin olduğunu her yıl gösterir.” diye konuştu.

Farklılıkların zenginlik olduğuna işaret eden Kurtulmuş, “İkinci olarak Nevruz bize, farklılıklar ve çeşitliliklere rağmen bir olmayı, birlik olmayı öğretiyor. Bütün farklı renklerin birlik beraberlik içinde olduğunu gösteriyor. Kışın aynı renkte gördüğümüz doğada çiçeklerin renk renk açtığını ama hiçbir rengin bir diğeri ile çelişki ve çatışma içinde olmadığını görüyoruz. Nevruz bize, insanların farklılıkları ve çeşitlilikleriyle bir ve beraber olduğunu gösteriyor. Atalarımız kimseyi öteleştirmeden herkesi Allah’ın yarattığı kutsal bir varlık olarak görmüştür. Horasan erenlerinin bize öğrettiği budur. Şeyh Şaban-ı Veli’nin, Horasan erenlerinin bize öğrettiği insanları ayrı gayrı görmemektir. Bu yıl irfan geleneğimizin önemli merkezlerinden Kastamonu’da Şeyh Şaban-ı Veli’nin manevi gölgesinde Nevruz Bayramı’nı kutluyoruz.”

Nevruzun hayatın devinim ve gelişim üzerine oturduğunu da öğrettiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Yaratılan her şey bir devinim üzerinedir. Aynı halde duran hiçbir yaratık yoktur. İnsan da değişim içindedir. Hem fiziki hem de ruh olarak değişiyor. Nevruzdan bu dersleri çıkartırsak tabiatla ilişkimizi daha kuvvetli şekilde kurarız. Kainattaki her yaratılmış bizim mirasımızdır. Nevruzdan bu dersleri alarak, biriğimiz, dirliğimizi daha fazla artıracağız. Çok daha güzel bir şekilde dostluğu, kardeşliği, paylaşmayı da Nevruz ile öğreneceğiz. Bu vesileyle burada temsilcileri de bulunan bütün Türk Dünyası insanlarına barış ve esenlik diliyorum.” diye konuştu.

Türkiye’nin birlik ve beraberliği için çalışanlara teşekkür eden Kurtulmuş, “Biz burada huzur içinde yaşayalım diyerek, kendi hayatlarından geçen ve al bayrağın hür dalgalanması için şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadesini kullandı.

Karadeniz: “Türk Dünyası Nevruz Ateşi Kastamonu’da yakılıyor

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ise yaptığı konuşmada, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu da Nevruz bayramı törenlerine katılanları selamlayarak, “Kış mevsiminden çıktığımız bugün, bahar Kastamonu’da bir başka güzel. Çünkü Türk Dünyası Nevruz ateşi bugün Kastamonu’da yakılıyor. 18 Farklı ülkedeki Türk topluluğu bugün Kastamonu’da bir araya geldi ve bu akşam Sayın Başbakan’ımızın da katılımıyla Türk Dünyası Kültür Başkentliğinin açılışı yapılacaktır. Kastamonu bugüne bir düğün edasıyla hazırlanmıştır. Kültür Başkentliğini ne kadar çok hakkettiği göstermiştir. Bizlerin bu güzelliği yaşamasına vesile olan ve bugünkü törenlerimize teşrif ederek ev sahipliği yapan Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Sayın Numan Kurtulmuş’a huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Törene katılan tüm misafirleri ve halkımızı bir kez daha selamlıyorum, Nevruz bayramınız kutlu olsun” diye konuştu.

Türk Dünyası Sanatçılarından Muhteşem Görsel Şölen

Konuşmaların ardından yapılan konserde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan ve Rusya Federasyonundan Altay, Başkurdistan, Saha Yakut, Dağıstan, Kabardin – Balkar, Buryatya’nın yanısıra, Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek’ten sanatçıların sunduğu bir birinden renkli gösteriler izleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandı.

Türk Dünyası’nın dört bir yanından gelen sanatçıların rengarenk geleneksel kostümleri ise adeta bir görsel çölene dönüşerek Kastamonuluların büyük ilgisini çekti.

Konserin ardından Nevruz etkinliklerine katılan protokol ve sanatçılardan oluşan kortejin yürüyüşü Kastamonulular tarafından yoğun ilgiyle izlendi. Kortej yürüyüşünün sonunda Bakan Kurtulmuş tarafından halka fidan dağıtımı yapıldı. Etkinlik sonunda ise Kastamonu Belediyesi tarafından halka Nevruz Plavı ikram edildi.

CEVAP VER