Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nda bu yılın ilk durakları deprem bölgesinde yer alan Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya illeri oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Ankara, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’ın sağladığı ulaşım desteğiyle gezinin ilk günkü Gaziantep programını tamamlayıp ertesi sabah konakladığımız otelden ayrıldık ve Kahramanmaraş’taki konteyner kente doğru yola çıktık.

Bir dinlenme tesisinde mola verdiğimizde Kahramanmaraş’a özgü yöresel ürünlerin satıldığı bir dükkâna uğradık. Vitrinde sergilenen Maraş Dondurması ve yanında yer alan tuzlu/tatlı çörekler Kahramanmaraş’ın yerel lezzetlerini yansıtıyordu.

Ramazan ayında olmamız nedeniyle pek çok arkadaşımız oruçluydu. Çörekleri hediye paketi yaptırıp çantamıza koyduk. Dondurmalar ise gideceği yere erimeden ulaştırılması için 24 saate kadar dayanabilen şoklama yöntemiyle donduruluyor.

ESKİDEN SADECE RAMAZAN’DA HAZIRLANIRDI

12 Şubat İlçesi’ndeki imalatçısına sorduğumda, tuzlu çöreğin Kahramanmaraş’a özgü bir ürün olduğunu söyledi. Sabahları peynir, zeytin, çayla birlikte kahvaltılık olarak tüketilen, akşamları ise misafirlere hoşafla ikram edilen çöreğin tuzlusu olduğu gibi şekerlisi de bulunuyor.

Ankara’da alışık olduğumuz tatların dışında, değişik bir lezzete sahip olan ve birinci sınıf çöreklik un, nebati yağ, su, şeker, tuz ve çörek otundan yapılan bu unlu mamulün 500 gramlık bir poşetinde yaklaşık 10 çörek var. Ayrıca güneş ve nem görmediği takdirde 1 yıl raf ömrü bulunuyor.

Waffel hamuruna benzer bir görüntüsü olduğunu söylediğimde, “uzaktan, yakından ilgisi yok” diyen imalatçı, “Waffle hamuru yumuşak olur ve içine yumurta girer. Bu ise tamamen doğal” dedi.

Önceden sadece ramazan ayında çıkarılan bu eşsiz lezzet şimdilerde bir sektör haline dönüşmüş. Kahramanmaraş dışından sipariş verildiğinde Türkiye çapında kargo ile gönderiliyor.

SİPARİŞ HATTI:

E-Posta: besenogludondurma@gmail.com

Tel: 0532-334 96 37

 

CEVAP VER