F-35 Kısa Kalkış / Dikey İniş uçaklarının ABD dışında üretilen ilk versiyonu olan F-35B törenle son montaj hattından çıktı.

Törene, güçlü bir ortaklık sergileyen İtalyan Savunma Bakanlığı ile Endüstri Ortağı Leonardo ve Lockheed Martin firmaları katıldı.

Cameri’de bulunan İtalyan FACO (Final Assembly and Check Out) son montaj hattı, İtalyan Savunma Bakanlığı’na ait olup Lockheed Martin ile birlikte Leonardo tarafından işletiliyor. Konvansiyonel Kalkış/İniş yapan F-35A ve F-35B’nin tam olarak montajını yapan 800’den fazla kalifiye personele sahip olan FACO montaj hattından bugün çıkan jetin ilk uçuşunu Ağustos ayının sonlarında yapması planlanıyor. Uçak, Kasım ayında İtalya Savunma Bakanlığı’na teslim edilecek.

CAMERI’DEN 7 ADET F-35A TESLİM EDİLDİ

Bu yıl ayrıca, biri Temmuz’da diğeri de yılın dördüncü çeyreğinde olmak üzere iki İtalyan F-35A uçağı daha Cameri’den teslim edilecek. Bugüne kadar Cameri FACO’dan 7 adet F-35A teslim edildi. Bunlardan dördü uluslararası pilot eğitimi için halen Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde üçü de Adriyatik kıyısında Foggio yakınlarındaki Amendola Hava Üssü’nde bulunuyor. İtalyan Hava Kuvvetleri, Amendola merkezli F-35A’larda 100’den fazla uçuş saatine ulaşmış durumda.

Güven verici bir dizi uçuşun ardından bir İtalyan pilot, ilk F-35B’yi Maryland’deki Patuxent River Donanma Hava Üssünde, zorunlu Elektromanyetik çevre etkileri sertifikası almak için uçuracak.

ABD DIŞINDA F-35 ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİP TEK MERKEZ

Bir sonraki İtalyan F-35B uçağının Kasım 2018’de teslim edilmesi planlanıyor. Cameri FACO, Birleşik Devletler dışında F-35B üretme kapasitesine sahip tek merkez konumunda ve 30 İtalyan F-35B ve 60 İtalyan F-35A üretmesi planlanıyor. Ayrıca Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri için 29 adet F-35A ve diğer Avrupalı ortakları için de uçak üretme kapasitesine sahip bulunuyor.

A-10 THUNDERBOLT’UN YERİNİ ALACAK

Üç farklı türü bulunan F-35 Lightning II beşinci nesil savaş uçağı, radara yakalanmama, savaş hızı ve çevikliği gibi özelliklere sahip.   ABD Hava Kuvvetleri’ndeki A-10 ve F-16’ların, ABD Deniz Kuvvetleri’ndeki F/A-18’lerin, ABD Marine Corps’daki F/A-18 ve AV-8B Harrier’ların ve 11 değişik ülkedeki farklı savaş uçaklarının yerini alacak.

İtalyan F-35A ve B uçakları, eski Panavia Tornado, AMX ve AV-8B uçaklarının da yerini alacak. Üretimi tamamlanarak filolara gönderilen 200’den fazla F-35 savaş uçağı 90 bin saatten fazla uçuş yapmış bulunuyor.

 

CEVAP VER