İran otomotiv sektörünün en büyük yatırım anlaşması İran Sanayi Yenileme ve Genişleme Kurumu( IDRO) ve Fransız Renault arasında imzalandı.

Taraflar arasında ilk anlaşma 10 ay önce Paris 2016 Otomobil Fuarı esnasında imzalanmıştı. Nihai anlaşma bugün İran Sanayi Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Rıza Nimetzade’nin katıldığı törenle imzalandı.

Anlaşma çerçevesinde, yerli yedek parçaları desteklemek için bir mühendislik ve alım merkezinin yapımı ve yıllık 150 bin kapasiteli otomobil üretim fabrikası kurulması öngörülüyor.

Fabrikanın ilk ürünleri iki sene zarfında piyasada olacak ve anlaşmayla birlikte Renault İran’da ilk kez dağıtım, satış ve satış sonrası hizmetleri verecek.

IDRO yönetim Kurulu Başkanı Mensur Moazzami yaptığı açıklamada, “Anlaşmanın ilk etabı 660 milyon değerinde 150 bin otomobil üretimi içindir ve ilk etapta iki model üretilecektir. Üretilecek otomobillerin dizaynı son aşamadadır. İkinci etap da 3 sene içinde başlayacaktır ve 3 sene sürecektir’’ dedi.

Moazzemi, anlaşma çerçevesinde hisselerin yüzde 60’ının Renault, yüzde 20’sinin IDRO ve kalan yüzde 20’nin de özel sektöre ait olacağını ve anlaşma çerçevesinde üretimin yüzde 30’luk kısmın Renault’un sorumluluğunda ihraç edileceğini söyledi.

Anlaşma ile birlikte direkt 3 bin istihdam yaratılacağını ifade eden Moazzemi, “Uzman insan gücü ve müdürlerin eğitim anlaşmanın önemli kısımlarındandır’’ dedi.

MOTOR ÜRETİM HATTI KURULACAK

İran Sanayi Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Rıza Nimetzade de yaptığı açıklamada, anlaşma ile birlikte İranlı yedek parça üreticilerinin iştiraki ile bağımsız bir motor üretim hattının kurulacağını belirtti.

Nimetzade anlaşma çerçevesinde Renault tarafından teknik ve mühendislik merkez yapılacağını ve bu merkezin Renault’un tüm dünya’daki araştırma geliştirme merkezlerine bağlı olacağını söyledi.

İSTİSNAİ BİR ANLAŞMA

Renaut Genel Müdür yardımcısı Theierry Bloore da yaptığı açıklamada, “Anlaşma; yatırım, teknoloji transferi, mühendislik merkezi tesisi, üretilen araçların alımı ve ihracatı ile İranlı yetenekleri eğittiği için İran otomotiv sanayinde istisnai bir anlaşmadır’’ dedi.

Bloore, İran’ın iyi sanayi yetenekleri, otomotiv sanayi alt yapısı, güçlü insan gücü, istisnai jeopolitik konumu ve zengin kültürü ile Renault için önemli ülke olduğunu belirterek, “Bu anlaşmanın imzalanması bizim uzun süreli stratejik bir ortak olarak İran otomotiv sanayinde olmak istediğimizin ispatıdır’’ dedi.

Bloore, Renault firmasının İran’daki ortakları olan SAIPA ve İran Hodro ile işbirliğinin de devam edeceğini söyledi.

CEVAP VER